Nébih: szinte mindenkit érintő változások előtt állunk

Nébih: szinte mindenkit érintő változások előtt állunk

Új kórokozókra és behurcolt fajokra is készülni kell a klímaváltozás miatt, ezek pedig az élelmiszerbiztonság szempontjából is kockázatot jelentenek – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke.

A klíma változásával együtt

átalakulnak a környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások,

amik leküzdéséhez szükség van a gyakorlati megoldások kidolgozására, mondta Nagy István agrárminiszter a Változó világunk kihívásai című kiállítás és konferencia megnyitóján. A tárcavezető szerint ezt felismerve alkotta meg a magyar kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben kiemelt helyet kap az erdőtelepítés. Minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra elérik, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen, fogalmazott a miniszter.

Szinte mindenkit érint, hogy a klímaváltozás miatt megváltozik a biológiai környezet – erről már Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke beszélt az InfoRádiónak. „Ebbe a körbe beletartoznak az élelmiszertermelők, az élelmiszerfeldolgozók, valamint a vásárlók is. És magára a változásra pedig úgy kell felkészülnünk, hogy képesek legyünk az új, hiteles információk befogadása révén az előnyünkre fordítani azt” – tette hozzá az elnök.

Hírdetés

A változás azonban évtizedekig, akár az évszázad végéig is eltarthat, jegyezte meg Oravecz Márton. „Ettől függetlenül a mindennapokban is kihívásokat állít elénk.

A felmelegedés új kórokozók megjelenését eredményezi, különböző új növényi vírusok, baktériumok, citoplazmák, gombák, rovarok, atkák és fonalférgek felbukkanását

– sorolta, példaként említve a szőlő aranysárgaságát okozó citoplazma jelenlétét az elmúlt években Magyarországon.

A Nébih elnöke szerint

a turisták is kockázatot jelentenek,

ha például botanikai értékekkel invazív növényeket, vagy azokon kórokozókat hoznak be az országba. Ez ügyben egyébként nemrég új szabályozás is készült.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »