Nébih: jelölési problémákat találtak az energiaitaloknál

Energiaitalokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), biztonsági probléma nem merült fel, egy esetben élelmiszerminőségi hibát, 28 terméknél pedig jelölési problémát találtak, ezért több mint 2,6 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

A Nébih a Szupermenta program legújabb tesztjében 35 energiaitalt vizsgált: 15 kizárólag cukorral, 12 édesítőszerrel készült, míg 8 termék cukrot és édesítőszert is tartalmazott. A tesztben 250 és 500 milliliteres kiszerelésű italok szerepeltek, amelyek közül 20 magyar és 15 külföldi előállítású volt.

A hivatal laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a termékek koffein-, taurin-, cukor-, édesítőszer-, valamint vitamintartalmát ellenőrizték. Az energiaitalokban mért koffein mennyisége 13,8 és 35 milligramm/100 milliliter között mozgott.

Kiemelték, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleménye szerint egészséges felnőtteknél az egyszeri 200 milligramm, valamint a napi 400 milligramm koffeinfogyasztás nem jelent egészségügyi kockázatot. A tesztelt energiaitaloknál egy doboz ital elfogyasztásával nem éri el az egyszeri 200 milligramm koffein mennyiséget.

Hírdetés

A hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a magas a koffeintartalma miatt az energiaitalok fogyasztása gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára nem javasolt.

Közölték, egy energiaital-bérgyártást végző élelmiszer-vállalkozás elmulasztotta bejelenteni e tevékenységét az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnál. A mulasztás miatt a hatóság eljárást indított.

A közlemény szerint a tesztelt energiaitalok közül 28 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Szabálytalanságok többek között a megnevezés, a koffeintartalom jelölése, az összetevők, a termék és az elsődleges összetevők származásának feltüntetése, valamint a tápértékjelölés kapcsán adódtak. Továbbá előfordult olyan probléma is, hogy származási helyként Ausztriát jelölték meg a csomagoláson, azonban a beküldött gyártmánylap alapján Magyarországon állítják elő a terméket.

A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, a hatósági felügyelők pedig élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, amelyek együttes értéke 2 millió 662 ezer forint volt – olvasható a Nébih közleményében.

Korábban írtuk: "Tudtad, hogy egészséges?" – Versenyfelügyeleti eljárás indult a Magyar Energiaital Szövetséggel szemben


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »