Ne dobjunk szemetet a lefolyóba

Ne dobjunk szemetet a lefolyóba

Különféle textíliák, tört kő, illetve szegélykő, műanyag és egyéb hulladékok kerültek elő Sepsiszentgyörgyön a Nicolae Iorga utca irányából a szennyvíztelephez tartó nagy átmérőjű szennyvíz-vezetékből. A csatornahálózatban rendszeresen felgyülemlő szemét nemcsak a megyeszékhelyen, hanem Háromszék-szerte problémát okoz a Közüzemek Rt.-nek.

A regionális vízszolgáltató legutóbbi tájékoztatója szerint több éve küzdenek a jelenséggel: „az idegen anyag nem csupán dugulást okoz, hanem a pumpák meghibásodását is, melyeket munkaigényes, de költséges is javítani” – mutattak rá.

Hírdetés

Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezérigazgatója szerint a legnagyobb problémát a hálózatba kerülő nagy mennyiségű textília, illetve egyéb szemét okozza. Leszögezte, a szennyvízhálózat megfelelő működésének feltétele, hogy „a vécébe csak az kerül, aminek ott a helye”, beleértve a toalettpapírt is. A lefolyóban nincs helye sem a törlőkendőnek, sem egyéb higiéniai cikknek, de az ételmaradékot, ruhadarabokat, építkezési törmeléket sem szabad beledobni. Ezeket a vécé ugyan elnyeli, de a vezetékekben maradnak, és előbb-utóbb meghibásodást idéznek elő. „A földszinten lakók közül sokan megtapasztalták, mit jelent, amikor a szennyvíz keresi az útját, ám csak visszafelé tud folyni. Úgy érzem, hogy a megyét civilizált emberek lakják, nem kellene ez gond legyen” – fogalmazott az igazgató.

Tájékoztatójában a Közüzemek Rt. rámutatott: a megyeszékhelyen külön vezetékeken jut el a szennyvíz, illetve az esővíz a szennyvíztelepre, ahol megfelelően kezelik, majd így halad tovább. A társaság munkatársai azonban több helyen felfedezték, hogy a Közüzemek tudta nélkül a szennyvízvezetékbe bekötötték az esővízvezetéket is. Az a fogyasztó, aki így járt el, akár évek elteltével is komoly büntetésre számíthat – hívták fel a figyelmet. Megjegyezték, a hasonló megoldások szennyezik az esővizet, ugyanakkor a csatornahálózat csak egy bizonyos mennyiségű szennyvizet bír el. Az illegális bekötések, illetve egy komolyabb esőzés miatt a csövekbe beáramló vízmennyiség időnként meghaladhatja azok befogadóképességét, ez pedig a pumpák meghibásodását okozza.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »