Ne csak megkeressük, emeljük is fel az elveszett bárányt – Farrell dublini érsek átvette a palliumot

Ne csak megkeressük, emeljük is fel az elveszett bárányt – Farrell dublini érsek átvette a palliumot

Augusztus 7-én, szombaton délután Dermot Farrell dublini metropolita érsek a Szűz Mária-főszékesegyházban bemutatott szentmisén átvette az írországi apostoli nunciustól, Jude Thaddeus Okolo érsektől a Ferenc pápa által június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepén megáldott érseki palliumot. Dermot Farrell érsek homíliájában a Jó Pásztor és a közösség kapcsolatáról elmélkedett.

Olyan közösség vagyunk, amely megkeresi az „elveszett bárányt”, nemcsak azokat, akik elvesztek, hanem azokat is, akiről nem vesznek tudomást, akiket elfelejtettek vagy elhanyagoltak – fogalmazott Dermot Farrel dublini metropolita érsek.

A pallium egy liturgikus fehér gyapjúszalag, amelyet a pápák nyújtanak át a metropolita érsekeknek: az Egyház főpásztorainak felelősségét jelképezi, utal az elveszett bárányra és a Jó Pásztorra, aki életét adja nyájáért. Farrell érsek emlékeztetett rá: a pallium a szeretetközösség jele, amely egy metropolita egyház és Péter katedrája között fenn áll. Köszönetét fejezte ki munkatársainak, a püspököknek, a papoknak és a szerzeteseknek, hogy kitartóan hűségesek szolgálatukban.

Napjainkban nagy elkötelezettséget kívánó időszakot élünk át, amely azonban lelkesítő is, mivel fel kell fedezni azokat az új utakat, amelyeket Isten jelöl ki számunkra – mondta Farrell érsek, hozzátéve, hogy

Hírdetés

A dublini érsek a pusztaság időszakának nevezte a világjárványt a lezárásokkal, a sok nélkülözéssel, a bizonytalanság helyzeteivel, az elszigeteltséggel, amelybe kényszerültünk. Azonban hála az emberek ellenálló-képességének és szolidaritásának, a tudósok erőfeszítéseinek, az egészségügyi dolgozók önzetlen, odaadó elkötelezettségének és a közjót védelmező közpolitikák elfogadásának, ma reménykedhetünk a közösségi életbe való fenntartható visszatérésben – tette hozzá Dermot Farrell.

Az Egyház teljes mértékben támogatta az egészség és a jólét védelméhez szükséges intézkedéseket. Bátorította a híveket, hogy a nyilvános istentiszteletre vonatkozó korlátozásokat tekintsék az önfeláldozás egy formájának. Ugyanígy bátorít mindenkit, hogy aki teheti, hogy oltassa be magát a saját érdekében és azért, hogy a többiek is védve legyenek – hangoztatta a főpásztor, majd arra buzdította a híveket, hogy legyenek felelősségteljesek a mindennapi életben és tartsák tiszteletben a családok közötti kapcsolattartásra vonatkozó irányelveket. Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy értetlenül fogadta a polgári hatóságok döntését, amely megtiltja az elsőáldozást és a bérmálás szentségének kiszolgáltatását, holott engedélyeznek számos más tevékenységet, amelyek csoportosulással járnak. Farrell érsek annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan ismét folytatódik az egyházak és a polgári hatóságok közötti gyümölcsöző együttműködés, védelmezve a közegészséget és a vallásszabadságot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Archdiocese of Dublin

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »