Navalnij ügyvédei a politikus szabadon bocsátását kérte az EJEB döntése alapján

Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon bocsátását kérték ügyvédjei a moszkvai városi bíróságtól szombaton az Emberi Jogok Európai Bíróságának idevágó döntése alapján.

A védelem ezt azon a fellebbviteli tárgyaláson kérte, amelyen az alsóbb szintű bíróság február 2-án meghozott határozatát vizsgálják. Ez letöltendőre változtatta a politikusnak az úgynevezett Yves Rocher-ügyben meghozott felfüggesztett szabadságvesztését azon a címen, hogy számos alkalommal megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Maga az Yves Rocher-ügy nem tárgya az eljárásnak.

Az EJEB szerdán, a saját eljárási szabályzatának 39. szakasza alapján úgynevezett ideiglenes intézkedést rendelt el, és követelte Moszkvától a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását. A bíróság a politikus életét fenyegető kockázatok jellegére és mértékére, illetve fogva tartása általános körülményeire hivatkozott. Konsztantyin Csujcsenko orosz igazságügyi miniszter még aznap úgy reagált, hogy a követelés teljesíthetetlen, ellentmond az orosz jogrendnek, s nem tartalmaz jogi normákra hivatkozást.

Az ügyészség támogatásáról biztosította az elsőfokú bírósági ítéletet, amelynek értelmében Navalnijnak a rá kiszabott három és fél évi szabadságvesztésből a korábbi házi őrizete figyelembe vételével két év és nyolc hónapot kellene még letöltenie.

Hírdetés

Navalnij a tárgyaláson rámutatott, hogy az EJEB határozata alapján el kell őt engedni. Azt hangoztatta, hogy a megmérgezését követően nem rejtőzködött az orosz büntetés-végrehajtás elől, mert az egész világ tudta, hogy hol tartózkodik. Rámutatott, hogy az Yves Rocher-ügyben rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje lejárt. Emlékeztetett arra, hogy önként tért vissza Oroszországba

A pert kilenc európai nagykövetség képviselői figyelték a helyszínen. Navalnijnak szombaton egy másik tárgyalása is lesz. Azon egy második világháborús veterán megrágalmazása címén vádlott.

Navalnijt a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Ezen intézkedés és a politikus elítélése hatására három, engedély nélküli tömegtüntetés is volt az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét őrizetbe vették a hatóságok.

(MTI nyomán)
    


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »