Navalij háborúellenes tüntetőit állították elő több orosz városban

Több mint 3500 embert állítottak elő vasárnap az Ukrajna ellen indított orosz invázió elleni törvénysértő tüntetésen – közölte vasárnap az orosz védelmi tárca.

A tárca szerint Moszkvában 1700, Szentpéterváron 750, a többi városban pedig 1061 volt az előállítottak száma. A belügyminisztérium azt állította, hogy a megmozdulásokon mintegy 5200-an vettek részt.

Az OVD-Info elnevezésű, tüntetők védelmével foglalkozó civil szervezet szerint 49 városban csaknem 2700 tüntetőt állítottak elő. A csoport vasárnap este azt közölte, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által Ukrajna ellen elindított háború kezdete óta csaknem 13 ezer embert állítottak elő.

Hasonló méretű őrizetbe vételek tavaly januárban voltak, amikor országszerte tartottak tüntetéseket a megmérgezése után, németországi gyógykezeléséről hazatérő Alekszej Navalij ellenzéki politikus szabadon bocsátásáért. Navalnij egyébként sajtójelentések szerint kezdeményezője volt a vasárnapi tüntetéseknek.

Az orosz állami média arról számolt be, hogy a különleges hadművelet támogatói a hétvégén országszerte flashmob-jellegű és egyéb rendezvényeket tartottak. Ezeken a megmozdulásokon az orosz páncélosokra felfestett "V" és "Z" betűt használták fő motívumként.

Az orosz ortodox egyház vasárnap körlevelet tett közzé, amely szerint az összes templomban a béke mielőbbi helyreállításáért fognak imádkozni, valamint azért, hogy ne érhesse idegen támadás Oroszországot. Kirill orosz pátriárka vasárnapi liturgiáján a lélek szilárdsága, valamint az orosz értékek Nyugat általi próbájaként jellemezte a háborút.

Hírdetés

Az Interfax-Ukrajina ukrán hírügynökség szerint öten megsebesültek, amikor a dél-ukrajnai Nova Kahovkában orosz katonák tüzet nyitottak egy megszállás elleni tüntetésen. A helyszíni jelentés szerint mintegy kétezren vonultak fel ukrán zászlókkal, az orosz katonák távozását követelve.

Incredible footage from Nova Kakhovka captured by the Russian military.

Video was sent by the eyewitnesses pic.twitter.com/hZxOcRDmZs

— The New Voice of Ukraine (@NewVoiceUkraine) March 6, 2022

 

#Russian invaders open fire on civilians protesting in Nova #Kakhovka pic.twitter.com/vdAlDfFuzk

— Giorgi Revishvili (@revishvilig) March 6, 2022

A kazahsztáni Almatiban a szervezők szerint mintegy kétezren tiltakoztak a megszállás ellen.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »