Narendra Modi: a G20-ak egyetértenek abban, hogy a Közel-Keleten kétállami megoldásra van szükség

Narendra Modi indiai kormányfő mint soros elnök és házigazda a 19 legjelentősebb nemzetgazdaság, valamint az Európai Unió és immár az Afrikai Unió alkotta G20-ak virtuális csúcstalálkozóján üdvözölte az Izrael és a Hamász közötti megállapodás létrejöttét a négynapos humanitárius szünetről, és kijelentette hogy a résztvevők egyetértenek abban: a "nyugat-ázsiai (közel-keleti) stabilitáshoz kétállami megoldásra van szükség".

Arra kérte a leggazdagabb és a fejlődő országok vezetőit is, hogy a háború kiterjedésének megakadályozása érdekében működjenek együtt.

"A terrorizmus elfogadhatatlan, és a civilek halála elítélendő" – jelentette ki. A szeptemberi G20-csúcstalálkozón hozott döntések hatékony végrehajtását is sürgette, ott ugyanis a tagországok megállapodást kötöttek egyebek mellett a klímavédelemről.

Giorgia Meloni olasz kormányfő is úgy vélekedett a közel-keleti helyzetről, hogy a kétállami megoldás az egyetlen lehetőség a konfliktus megoldására.

Meloni egyúttal kijelentette: "Oroszország bármikor könnyedén helyreállíthatja a békét Ukrajnában azáltal, hogy kivonul az illegálisan megszállt területekről, visszaállítja Ukrajna szuverenitását és teljes területi integritását".

Hírdetés

Olaf Scholz német kancellár szintén felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy Moszkva állítsa le ukrajnai háborúját.

Az orosz elnök viszont kijelentette: Oroszország soha nem utasította el a béketárgyalásokat Ukrajnával. Kifejtette, hogy az ukrajnai konfliktus okai szerinte a hatalomváltást követő, 2014-es Európa-párti kijevi tüntetések voltak, amelyeket véres puccsnak nevezett.

A gázai konfliktussal kapcsolatban az orosz elnök megkérdezte a G20-ak vezetőit, hogy őket nem döbbentette-e meg a Gázai övezetben élő civilek halála.

Putyin szerint a gazdasági verseny mostanra tisztességtelenné vált, miután az ukrajnai háború miatt elrendelt nyugati szankciók az orosz szállítási és logisztikai kapcsolatok megszakadásához, valamint a fizetési műveletek blokkolásához vezettek.

Putyin a Balti-tengerben található Északi Áramlat 2 földgázvezeték tavalyi felrobbantását állami terrorizmusnak minősítette.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »