Napkitöréseket észlelt a NASA műholdja (Video)

Napkitöréseket észlelt a NASA műholdja (Video)

Az öt órán át tartó kitöréseket egy napfolt okozhatta. Az október 26-i események körülbelül öt órán át tartottak, amit a NASA napfigyelő műholdja rögzített.

A kitörések a Napnak arról a területéről indultak ki, amit a Föld szögéből nem lehet látni, de 24-48 óra elteltével a Föld látóterébe kerül a helyszín, és a tudósok pontosabb vizsgálatoknak vethetik alá a jelenséget – olvasható a Space.com oldalán, melyet a Hirado idéz.

A SpaceWeather.com szerint

egy napfoltról lehet szó, ami a környezeténél sötétebb terület a Nap fotoszférájában.

A mágneses tere sokkal erősebb, mint a Nap többi része, a hőmérséklete pedig sokkal alacsonyabb, ezért látjuk a napfoltokat feketének.

Hírdetés

„Legalább féltucatnyi robbanást sikerült rögzítenünk. A robbanás helye közvetlenül a Nap mögött rejtőzik, valószínűleg egy instabil napfoltról van szó” – írta a SpecaWeather.com jelentésében.

A legutóbbi napciklus 2019 decemberében kezdődött, és tizenegy éven át tart. Ez idő alatt a periódus változik, lesznek nyugodtabb és aktívabb időszakai is. A ciklus elején általában kevesebb a napkitörés, nyugalom van, ami a ciklus csúcspontjához közeledve változik, a jelenségek száma megemelkedik. Ez a maximum az előzetes becslések alapján 2025 nyarára várható.

Arról egyelőre nincs pontos információ, hogy a jelenlegi napciklus milyen erős lesz a csúcspontján, bár a tudósok abban egyetértenek, hogy a napfoltok száma az átlagosnál alacsonyabb lesz. A maximum elérésekor csupán 95–130 közöttire becsülik a napfoltmennyiséget, szemben az átlagos, 140–220-szal.

Egy-egy napkitörés több mint egymilliárd tonna részecskét képes kilövellni a világűrbe, akár óránkénti 1,6 millió kilométeres sebességgel,

ami akár a műholdak megfelelő működését is befolyásolhatja, valamint károsíthatja az elektromos vezetékeket is.

Számos egyéb területen is végez kutatásokat a NASA, legutóbbi űrmissziója során a Jupiter körül keringő aszteroidákat kutatja.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »