Nagyot fékez a viselhető okoskészülékek piaca

Nagyot fékez a viselhető okoskészülékek piaca

Átrendező­dik a viselhető okos­esz­­­­közök piaca, ami átmenetileg a növekedés lassulásával jár. A következő években azonban ismét magára találhat a szegmens, főként az okos­óráknak köszönhetően.

Az idén várhatóan 122,6 millió viselhető okosesz­közt – a többi között okoskarkötőket, okosórákat – értékesítenek világszerte az IDC előrejelzése szerint, ez a tavalyi eredményhez képest 6,2 százalékos bővülés lesz. Ez lesz az első olyan év, amióta a piackutató cég méri ezt a kategóriát, hogy 10 százalék alatt marad a növekedés.

A múlt évben például 115,4 millió ilyen készüléket adtak el, ami 2016-tal összevetve még 10,3 százalékos bővülésnek számított. A kutatócég szakértői szerint a következő években újabb fordulat jöhet ebben a szegmensben, és 2019-ben már ismét 10 százalék feletti lehet a növekedés az eladott eszközök számában.

A vizsgált időszak végén, 2022-ben pedig már 190 milliónál is többet értékesíthetnek belőlük világszerte, ami átlagosan 11,6 százalékos fejlődést jelent évente.

„Az idén tapasztalható lassabb növekedés arra vezethető vissza, hogy jelentős átalakuláson megy át a piac.

A gyártók kezdenek túllépni az első generációs készülékeken és azokon a szolgáltatásokon, amelyeket ezek tudtak nyújtani, és a szegmens szereplőinek együttműködésével kezd kialakulni egy olyan ökoszisztéma, amely jóval tovább mutat annál, mint hogy egy csuklón viselt eszközzel számoljuk a lépéseinket” – véli Ramon T. Llamas, az IDC viselhető technológiákkal foglalkozó részlegének kutatási igazgatója.

Hírdetés

Ez a folyamat azt eredményezi, hogy a jövő hordható okoseszközei sokkal fontosabb szerepet játszanak majd a kommunikációban, az egészségmegőrzésben, az otthoni IoT-megoldások elterjedésében és még a vállalati hatékonyság növelésében is, mint az eddig piacra dobott készülékek.

A piaci átrendeződés legfeltűnőbb jele, hogy a korábban elsősorban az okoskarkötőkre összpontosító cégek is saját okosórával próbálkoznak. Jó példa erre a Fitbit esete: a társaság Versa nevű okosórája az első olyan, nagyobb teljesítményű készülék ebben a szegmensben, amely 200 dollár alatti árával igazi tömegtermék lehet. Az IDC elemzői arra számítanak, hogy a következő hat-tizenkét hónapban még több gyártótól várható hasonló árkategóriát képviselő okosóra piacra dobása.

A hordható okoseszközök piaci tortájából egyébként már idén is az okosórák hasítják ki a legnagyobb szeletet, becsülhetően 46,2 milliót adnak majd el belőlük, 38,9 százalékkal többet, mint tavaly.

A növekedés üteme lassul ugyan a következő években, 2022-ig azonban évente átlagosan csaknem 20 százalékos bővülés várható ebben a szegmensben, és akkor már 94 milliónál is több okoseszközt adhatnak el. A piacot a vizsgált időszakban az Apple uralja majd, a watchOS-szel ellátott okosórák részesedése ugyanakkor látványosan csökken majd, az idei 47 százalékról 2022-re 36,2 százalékra.

Az eladott készülékek számát tekintve a másik nagy kategóriát az okoskarkötők jelentik, ezekből idén 44,2 millió találhat gazdára. Azonban ebben a szegmensben nagyon lassú fejlődés várható, 2022-ig az átlagos éves növekedés mértéke az 1 százalékot sem éri el. Az IDC előrejelzése szerint a következő években a leggyorsabb ütemben az okosfülhallgatók iránti kereslet nő majd: az idei 2,1 millióról 2022-re 12 millió fölé nőhet a forgalmuk.

A kutatócég adatai szerint a második negyedévben 27,9 millió viselhető okoseszközt értékesítettek világszerte, mindössze 5,5 százalékos volt a bővülés az egy évvel korábbihoz képest. A drágább okosórák előretörésével dollárban számolva nagyobb mértékben, 8,3 százalékkal nőtt a piac, 4,8 milliárd dollárt hoztak a gyártóknak ezek az eszközök.

A cikk a Világgazdaság szeptember 27-i számában jelent meg


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »