Nagyköveti látogatás Kodály városában – VIDEÓKKAL

Nagyköveti látogatás Kodály városában – VIDEÓKKAL

Balogh Csaba Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete kedden Galánta legfontosabb magyar intézményeit, állomásait kereste fel.  

Látogatásának célja, hogy minél hathatósabban megismerje a magyarok által lakott települések életét, átlássa az együttműködés lehetséges formái, illetve eszmét cseréljen a városvezetőkkel, oktatási intézmények igazgatóival, civil szervezetek képviselőivel, valamint egyházi méltóságokkal. 

Mézes Rudolf, a Csemadok nyugat-szlovákiai regionális alelnöke, a látogatás szervezője portálunknak elmondta, mi alapján állította össze a nagyköveti látogatás programját. 

Balogh Csaba első útja a városi hivatalba vezetett, ahol a tavalyi helyhatósági választások során polgármesternek megválasztott Kolek Péter fogadta, akivel a város összetételén túl a nagy kihívást jelentő gazdasági helyzetről is szót ejtettek. Kolek elmondta, Galánta városának 35-40%-a magyar, igyekeznek nagyon odafigyelni arra, hogy az asszimiláció minél kisebb legyen, de érzékelik annak gyorsulását.

Hírdetés

A következő megálló a Galántai Kodály Zoltán Alapiskola volt, ahol éppen egy projekthét zajlik az egészséges életmód jegyében.

A nagykövet meg is jegyezte, micsoda élet van az intézményben. A kötetlen beszélgetésen Oláh Hajnalka igazgatónőn kívül Klimek Szilárd igazgatóhelyettes, Tóth Attila, a Szülői Szövetség elnöke, Néma László tanító is jelen voltak. Leginkább a szlovák-magyar viszony volt a téma, illetve a kevert nyelvhasználat, ami Balogh Csaba szerint nem feltétlenül rossz, vagy elítélendő. Az igazgatónő büszkén mondta, hogy nincsenek oldhatatlan nevelési gondok az iskolában. Amerre mennek, dicséretet kapnak a gyerekek jó magaviselete miatt. 

A Galántai Kodály Zoltán Gimnáziumban folytatódott a látogatási körút, ahol az igazgató, Marsall János is büszkén számolt be az iskola eredményeiről, az intézmény mellett működő társulatok sikereiről. A nemrégiben fennállásának 70. évfordulóját kétnapos rendezvénnyel ünneplő gimnázium igazgatója is beszámolt jövőbeli terveiről.

A hivatalos munkaebédet a neogótikus Esterházy-kastélyban ülte meg a társaság, ahol Takács Zsolt vezette körbe Balogh Csabát, aki nagy érdeklődéssel figyelte az épületet. Takács Zsolt beszámolt a magyarországi remek kapcsolatokról, szó esett a kastély felújításáról, az azzal járó nehézségekről. 

Mézes Rudolf utolsó megállóként a Csemadok galántai székházába invitálta a nagykövetet, ahol megtekintették a nemrégiben leleplezett két szobrot, valamint az éppen folyamatban lévő események, rendezvények sikeressége, látogatottsága is szóba került, valamint a környék kulturális élete is fókuszban volt a beszélgetés során. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »