Nagy változás jön: januártól kivonják a forgalomból a Natural 95-ös benzint

Nagy változás jön: januártól kivonják a forgalomból a Natural 95-ös benzint

Az Európai Uniós klímaváltozás elleni kampányhadjárat begyűrűzött az üzemanyag-forgalmazókhoz is. Miközben egyre nagyobb a nyomás az autógyártókon, hogy átálljanak az elektromos autók gyártására, egy újabb fájdalmas változás küszöbén állunk. Januártól kivonják a forgalomból a Natural 95-ös benzint.

A parlament ugyanis Brüsszel ösztönzésére elfogadott egy olyan törvényt, amely szerint a szlovák benzinkutakon 2020. január 1-jétől egy liter benzinnek a jelenlegi 5 helyett legkevesebb 9 százaléknyi bioüzemanyagot kell tartalmaznia

A Pravda összefoglalója szerint az eddig általunk ismert Natural 95 (E5) típusú benzin más összetételű lesz. Rossz hír ez az öregebb autók tulajdonosainak, a régebbi motorokat ugyanis még nem úgy alakították ki, hogy képes legyen károsodás nélkül feldolgozni a magasabb bioüzemanyagot tartalmazó üzemanyagot. Az ilyen autókból pedig sokat találunk a szlovákiai utakon: a nyilvántartott autók országos átlagéletkora 13,4 év.

Az E10-es megjelöléssel ellátott új Natural 95-ös benzin tehát károsítja majd a régi autók motorjait, ámde kevesebb károsanyagot bocsát majd ki. Ugyanakkor, csökkenti a motor teljesítményét, növeli a fogyasztást és a biozemanyag-ágazat sajátosságai miatt minden valószínűség szerint meg is emeli az árát.

Hírdetés

 

Az Európai Tanács által tavaly elfogadott, károsanyag-kibocsátást csökkentő irányelvre hivatkozva a szlovák parlament elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a bioetanol arányának megemelését a benzinben. Csak halkan jegyezzük meg, hogy ebben a kérdésben milyen szolgalelkű módon járt el a szlovák kormány, miközben a szlovákiai gazdák többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy azért nem önellátó Szlovákia élelmiszerből, mert a nagyvállalatok csak az energianövények termesztésére fókuszálnak.

A változás elsősorban a 2005-tnél idősebb, Euro 4-es kibocsátási kategóriánál alacsonyabb besorolású gépjárművek számára jár majd problémákkal. Az emelt szintű bioetanol miatt meghibásodhatnak a kipufogószelepek, az üzemanyag-szivattyúk. Az újfajta 95-5 benzinben több lesz a víz alapú nedvesség is, ami fokozottabb korróziót okozhat a régebbi autótípusok motorjaiban.

Németországban ezt a dilemmát a sofőrök úgy oldották fel, hogy a 95-ös benzinről áttértek a 100-as oktánszámú benzinre, ami, bár drágább, de nem károsítja a motort, mert nem tartalmaz bioüzemanyagot. Az eredmény az lett, hogy Németországban a töredékére csökkent a 95-ös fogyasztása. Épp emiatt Csehország nem is tervezi megemelni a 95-ös benzin bioüzemanyag-tartalmát – uniós irányelv ide, vagy oda.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »