Nagy tisztulás előtt áll a Balaton

Nagy tisztulás előtt áll a Balaton

A tó vízminőségének megőrzése, javítása a több mint 3 milliárdos projekt célja.

A Szabadics Építőipari Zrt. kivitelezi a Balaton fejlesztésére kiírt vízgazdálkodási projektet – írja a magyarepitok.hu a TED-en közzétett adatok alapján.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) beruházása megelőző jellegű intézkedéseket biztosít a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére, és nettó 3,249 milliárd forintba kerül.

A fejlesztés három részprojektet tartalmaz:

Hírdetés

  • a Lesence-patak rendszerének fejlesztése Szigliget, Badacsonytördemic, Raposka, Kisapáti, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita településeket érinti a Balatonfelvidék nyugati térségében;
  • a Kis-Balaton nagyműtárgyainak rekonstrukciója Keszthely és Zalakaros térségét érinti;
  • a kisvízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója nevű projektrész pedig Lovas, Szigliget, Ábrahámhegy, Örvényes, Balatonfüred és Palóznak térségére vonatkozik.

A munkálatokat a Balaton északi partján lévő torkolati szűrőmezők állapotfelmérése alapozta meg.

A projektre azért van szükség, mert Balaton-felvidékről a tó felé tartó vízfolyások nagy mennyiségű hordalékot szállítanak, amelyek lassan feltöltik a torkolati szakaszokat. A tározó létesítmények az elmúlt évtizedekben felteltek, iszappal telítődtek meg, így a szállított hordalék a tó medrében szétterülve hordalékkúpokat képez.

Nyitókép: MTI/Varga György

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »