Mikor csökkentik végre az alapkamatokat?

Mikor csökkentik végre az alapkamatokat?

Sokan – a pénzpiacok, de az átlagemberek is – feszülten várják, mikor jelenti be az Európai Központ Bank az alapkamatok csökkentését. Ezek 2022 óta csak növekedtek, hogy lejjebb nyomják a meredeken növekvő inflációt.

A következménye  Szlovákiában (is) az lett, hogy a kamatok 5 százalékosra nőttek. Ez pedig azt hozta magával, hogy meredeken visszaesett a jelzáloghitelek iránti érdeklődés.

Az ingatlanpiac befagyott, az építkezések száma visszaesett. A fiatalok nem jutnak megfizethető jelzáloghitelhez, ha önálló otthonra vágynak. Nem csoda, ha sokan várják a kamatcsökkenést, mely újra mozgásba hozhatná a gazdaság ezen szegmensét.

Hírdetés

Erre most már, úgy tűnik, nem kell sokat várni. Lehet, hogy csak napok kérdése, hiszen az infláció most már ott van, ahol azt az Európai Központi Bank látni szeretné, tájékoztat a Financial Times.

A központi bank vezető közgazdásza, Philip Lane szerint a jelenleg rendelkezésükre álló adatok elegendőek lehetnek ahhoz, hogy „enyhítsenek” a kamatlábakon.

Szlovákiában az utóbbi tíz évben meglehetősen nagy a szakadék az ingatlanárak és a bérek növekedése között. Míg az ingatlanok árai 90 százalékkal nőttek, addig a bérek csak 50-nel.

Ha összehasonlítjuk a jelzálogkölcsönök mértékét a járvány előtti időszakkal, akkor most nagyjából annak a felénél járunk. Egyelőre tehát az a helyzet, hogy a piac befagyott és nem tud terjeszkedni. Ám nőnek a bérek, csökken az infláció és az alacsonyabb kamatlábak pozitív folyamatokat indíthatnak el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »