Nagy Márton: Egyre drágábbak az ársapkák, ezért előbb-utóbb ki kell vezetni őket

Nagy Márton: Egyre drágábbak az ársapkák, ezért előbb-utóbb ki kell vezetni őket

Az árstopok betöltötték szerepüket, de ezek átmeneti nehézségek kezelésére valók, most már egyre drágább a fenntartásuk – mondta el a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Frissülő cikk!

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy az ország beruházási rátáját 27 százalék közelében kellene tartani, ehhez pedig magánberuházások kellenek. Arra koncentrálnak, hogy minden olyan beruházást, amely addicionális (ami nem valósulna meg, csak állami segítséggel), támogassanak. Ezt keresik minden beruházás esetén, és azt, hogy beleillik-e a beruházás az iparstratégiába – mondta a Növekedési és Versenyképességi Kabinet működéséről.

A cél, hogy az energiavészhelyzetből lehető leggyorsabban kikerüljön az ország.

Hírdetés

Az ársapkákkal kapcsolatban elmondta: azért léptették őket életbe, mert ársokk érte a gazdaságot. Ez azonban a háborúval egyre nagyobb lett. Az intézkedés jó volt, amíg átmeneti volt a helyzet, de ha állandóvá válik, akkor nem fenntarthatók az ársapkák. Személy szerint azt gondolja, hogy betöltötték a szerepüket, de mivel az energiaválság még tart és az árak egyre emelkednek. Az infláció még nem tetőzött, és nem is látni az emelkedés végét. Az infláció és a fenntarthatóság oldaláról kell mérlegelni az intézkedések fenntarthatóságát, illetve azt is figyelni kell, hogy a megfelelő mennyiségű import is beérkezzen az országba – mondta a tárcavezető az ársapkákkal és konkrétan az üzemanyagárak maximalizálásával kapcsolatban.

A finomítói kapacitások kapcsán kifejtette: nyersanyagot be tudunk hozni az EU-ba, de kérdés, hogy azt tudjuk-e finomítani. „A pozsonyi finomító visszaállt a munkába, Százhalombatta is vissza fog várhatóan – ám a megugró kereslet és az európai gázolajhiány miatt a probléma (hiány) tartósabb lesz, mint gondoltuk” – fejtette ki.

Nagy Márton problémásnak látja az Ursula von der Leyen


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »