Nagy elbocsájtások: A vezető bankok mintegy 80-ezer munkahelyet szüntetnek meg

Nagy elbocsájtások: A vezető bankok mintegy 80-ezer munkahelyet szüntetnek meg

Az élbolyba tartozó bankok az elmúlt négy év legnagyobb elbocsájtási hullámát jelentették be. Több mint 50 bank jelezte, hogy összességében 77 780 munkahelyet szüntet meg, ami 2015 óta a legnagyobb számú elbocsájtást jelenti.

Mint mindenki más, úgy a bankok is igyekeznek csökkenteni költségeiket, hogy kezelni tudják a folyamatosan csökkenő gazdasági növekedést, valamint hogy minél inkább megfeleljenek a digitális technológiák térnyerésének.

A Bloomberg, mely több banktól és szakszervezettől származó információkra hivatkozik, úgy tudja, hogy világszinten Európa-szerte várható a legmagasabb arányú elbocsájtás a bankszektorban – az összes várható elbocsájtás 82 százaléka itt megy majd végbe.

Az európai bankok jócskán ráfaragtak a negatív kamatlábak miatti utólagos költségekre, így igyekeznek kiegyensúlyozni a hiányt.

Hírdetés

Az elmúlt hat évben, beleértve az ideit is, a bankok több mint 425-ezer munkahely megszüntetését jelentették be. A valóságban azonban ez az adat még magasabb, mivel sok bank anélkül szüntet meg munkahelyeket, hogy azt előre bejelentené.

A legnagyobb elbocsájtások idén a német Deutsche Bank-hoz kötődnek, amely 2022-ig 18-ezerrel faragná le alkalmazottai számát. Németország egyébként a legszerteágazóbb nagy bankpiaccal rendelkező ország Európában, ezáltal a németek vannak leginkább kitéve a negatív kamatláb kedvezőtlen hatásainak, mivel a német bankok több betétet birtokolnak, mint külföldi versenytársaik.

Az európai bankok közül a legnagyobb leépítéseket az UniCredit, a Santader és a Commerzbank vette tervbe.

Legutoljára 2015-ben történt hasonlóan nagymértékű elbocsájtási bejelentés. Akkor 91 448 munkahelyet szüntettek meg a bankok. A szlovákiai bankok egyelőre nem jelezték, hogy terveznek-e nagyobb mértékű leépítéseket.

hnonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »