Nagy durranásra készülnek a tanárok

Nagy durranásra készülnek a tanárok

Országos tüntetésekkel folytatódik szombaton a pedagógusok év eleje óta tartó tiltakozása a kormány oktatáspolitikája ellen. Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője szerint bejelentéssel készülnek a demonstráción, míg Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról beszélt lapunknak: hiába zárul le a tanév, a kormánynak nincs oka megnyugodni. Budaörsön tegnap már tartottak egy demonstrációt az iskolák működésének államosítása ellen.

Mindenkit várunk a szombati demonstráción, akinek nem tetszik az iskolák totális államosítása, a szakképzés ledarálása és a kormány oktatáspolitikája – nyilatkozta Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője a Magyar Nemzetnek a legújabb pedagógustüntetés kapcsán. Pilz elmondta, a budapesti tüntetésen mások mellett felszólal a Tanítanék Mozgalom két másik képviselője, Törley Katalin és Pukli István, továbbá kifejezik szolidaritásukat az egészségügyi és a szociális ágazattal. A pedagógus azt is mondta: bejelentést tesznek, hogyan folytatják a tiltakozást nyáron.

Országos

A Tanítanék Mozgalom kezdeményezése országos tüntetéshullámmá nőtte ki magát, ugyanis nemcsak Budapesten vonulnak utcára a tanárok és támogatóik, hanem hat vidéki városban is. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azzal csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy közösen demonstrációt szerveztek Miskolcra, Pécsre, Győrbe és Nyíregyházára. Emellett két másik – nem szakszervezeti indíttatású – tüntetés is lesz vidéken: az egyik Békéscsabán, míg a másik Szegeden. A budapesti tüntetők szombaton 14 órakor a Március 15. téren találkoznak, majd 15 órára a Várkert bazár elé vonulnak, hogy ott értékeljék a kormány oktatáspolitikai teljesítményét.

Hírdetés

Még nem zárták le

Nem szabad a kormánynak egy pillanatra sem megnyugodnia azért, mert lezárul a tanév. Az elégedetlenségi hullám nem fáradt ki, még nem zártuk le az ügyet, nyilatkozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke lapunknak az oktatási rendszerrel kapcsolatos tiltakozásokról. Mint mondta, nyáron az erőgyűjtés szakasza jön, illetve azt gondolják végig, milyen új eszközökkel érhető el, hogy a köznevelési rendszer átalakításával kapcsolatos követeléseik meghallgatásra találjanak. „Nyitni kell a palettát, hiszen a szakszervezet által eddig igénybe vett eszközök – akár a tüntetés, akár a sztrájk – nem hozott eredményt” – tette hozzá Gallóné. Azt viszont, hogy a PSZ hogyan folytatja a tiltakozást, egy június végi, rendkívüli kétnapos országos vezetési ülés fogja eldönteni.

Pontok

Mint ismeretes, bár a PSZ és a kormány közötti tárgyalásokon 20 pontban közeledtek az álláspontok, a kormány ígérete ellenére ezek többsége nem került be sem a köznevelési törvényt módosító javaslatba, sem pedig a kormányrendeletekbe. Ezzel kapcsolatban az oktatási államtitkárság tegnap azt írta közleményében: érthetetlen, miért emleget „átverést” a PSZ, miután sokszori meghívás ellenére sem kívánnak részt venni a köznevelési kerekasztal és a munkacsoportjai munkájában, a kormány képviselője által javasolt megállapodástervezetet pedig nem írták alá. A PSZ válaszában emlékeztette a kormányt: elmaradt azoknak a kormányzati ígéretnek a teljesítése, hogy például törvényben szabályozzák a kerettantervtől való nagyobb eltérés és az intézményi keretgazdálkodás lehetőségét, továbbá az egyeztetési fórumokat. Azt is kijelentették: miután a törvény nem szabályozza a „kormány által önkényesen megalakított kerekasztalt”, a szakszervezet továbbra sem fog ahhoz csatlakozni. Arra is emlékeztették a döntéshozókat, az, hogy a kormányzat tárgyalt a Pedagógusok Sztrájkbizottságával, nem kegy volt, hanem törvényi kötelességük. Gallóné arról számolt be: egyelőre nem tudni, a sztrájkbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között mikor folytatódnak a tárgyalások, ugyanis a kormány még nem küldött újabb meghívót az egyeztetésre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »