Nagy-Britanniában megkezdődött a parlamenti választás. Az országnak új kormányfője lehet

Nagy-Britanniában megkezdődött a parlamenti választás. Az országnak új kormányfője lehet

Nyitókép: SITA

Ma megkezdődtek a parlament alsóházi választások Nagy-Britanniában. Favoritja az eddig fő ellenzéki erőt képviselő balközép Munkáspárt. A jobboldali Konzervatív Pártot 14 év után a választási modellek szerint olyan vereség fenyegeti, amilyenhez a modern korban még nem volt példa.

A közel 70 millió lakosú országban helyi idő szerint 08:00-kor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, és 22:00-ig szavazhatnak a választók.

Hírdetés

A szavazóhelyiségek bezárása után nem sokkal a televízió közzéteszi az alsóházi 650 mandátum elosztásának becslését, amelyet a szavazókörökben leadott szavazók alapján alakítottak ki. A végeredmény péntek reggel válik ismertté.

A meglepő júliusi választási dátumot a konzervatív kormányfő, Rishi Sunak tűzte ki, aki május végén feloszlatta a jelenlegi képviselőházat. Népszerűsége 2022-es hivatalba lépése óta – pártjához hasonlóan – nagyon alacsony. A konzervatívok nem sokat tettek azért, hogy a rövid kampány során a Munkáspárttal szembeni hatalmas lemadarásukat ledolgozzák.

Sunakot minden jel szerint a Downing Streeten a korábbi ügyész, Keir Starmer válthatja, aki 2020-tól vezeti a Munkáspártot. Az előzetes várakozások szerint ő veheti át a hatalmat a mély problémákkal sújtott Nagy-Britanniában, ahol a stagnáló gazdaság a közszolgáltatások rossz állapota és a politikusokkal szembeni bizalmatlanság jelent gondokat.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »