Naď: Ha nem szervizeljük az S-300-as rendszert, két éven belül működésképtelen lesz

Naď: Ha nem szervizeljük az S-300-as rendszert, két éven belül működésképtelen lesz

Ha nem fogjuk szervizelni az S-300-as légvédelmi rendszert és alkatrészeket venni hozzá, akkor legkésőbb két éven belül működésképtelenné válik – mondta a szerdai kormányülés előtt Jaroslav Naď védelmi miniszter.

“Két ország tudja szervizelni, mégpedig Oroszország és Ukrajna. Az oroszokkal ezt elvi okokból nem tesszük meg, Ukrajnának pedig megvannak a maga gondjai, tehát nincs mód a rendszer fenntartására.”

jelentette ki a miniszter, majd hangsúlyozta, hogy amint Oroszország visszavonja egységeit és nem szegi meg a nemzetközi jogot, még csak gondolkodni sem fognak rajta, viszik az S-300-asokat Ukrajnába.

“1948 óta Oroszország, korábban Szovjetúnió mást sem csinál, csak fenyegetőzik.”

mondta Naď azzal, hogy Szlovákia nem veszi figyelembe hadurak fenyegetéseit.

A védelmi miniszter reagált azokra az oroszországi nyilatkozatokra is, amelyek atomfegyverek Ukrajnában való bevetésével fenyegetnek.

“Szilárd meggyőződésem, hogy nem fogják használni Ukrajnában, de tekintettel arra az őrületre, amit az orosz rezsim jelenleg művel, már semmin sem lepődnék meg”

Hírdetés

mondta Naď.

A tárcavezető konstatálta, hogy a szlovákiai haderő több területe is modernizálásra szorul – “fegyverek, repülőgépek, kibernetikus védelem, ezekből a projektekből sok van” – mondta.

Gondot jelent a kevés kvalifikált pilóta is, akik vezethetnék a MiG-29-eseket.

“A pilóták kiképzésével már az előző választási időszakban felhagytak és igen, ma nem csak a technikával, hanem a pilótákkal is gondban vagyunk”

ismerte el a miniszter. Hozzátette, hogy jelenleg kevesebb mint 10 szakképzett pilótával rendelkezik Szlovákia.

A védelmi miniszter nyilatkozott a repüléstilalmi övezet bevezetéséről is, melyet Ukrajna kérvényez. Szerinte ez “konkrét harci műveleteket jelentene az Orosz Föderáció és a NATO között, és ezt senki sem akarja”.

spravy.rtvs.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »