Múzeumok és galériák éjszakája A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában

Múzeumok és galériák éjszakája A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában

Május 15-én, szombaton kerül megrendezésre a minden évben közkedvelt esemény, a múzeumok és galériák éjszakája, amelyre idén a Szlovák Köztársaság elnöke, Zuzana Čaputová védnöksége alatt kerül sor.

A jelenleg is tartó járványhelyzet miatt A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma főként online programmal készül az érdeklődők számára, amely 15 órától lesz elérhető  az intézmény weboldalán. Tekintsék meg A stószi remete című dokumentumfilmet, amelyben Fábry Zoltán szlovákiai magyar írót mutatjuk be.

A kassai Márai Sándor-emlékkiállítást egy magyar nyelvű virtuális tárlatvezetés formájában ismertetjük meg Önökkel, amely a Csemadok által szervezett 52. Kazinczy Napok keretében készült.

Továbbá újdonsággal, A szlovákiai magyar nyelvjárások hangoskönyvével bővül az Étel, ital, álom … Mindennapok és ünnepek az emberek életéből című állandó néprajzi kiállításunk Pozsonyban. A könyv beszélt nyelvi szövegeket tartalmaz, melyek ízelítőt adnak a szlovákiai magyar tájegységek nyelvjárási sajátosságaiból.

Hírdetés

A hangoskönyv Presinszky Károlynak, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete adjunktusának szerkesztésében készült el. Ez a multimediális nyelvjárási szöveggyűjtemény olyan informatikai eljárással jött létre, melynek segítségével a hangfelvétel és annak fonetikus lejegyzése egyszerre jelenik meg. A hang és a lejegyzés szinkronizálása a Bihalbocs dialektológiai szoftverrel készült, melyet Vargha Fruzsina Sára és Vékás Domokos, a budapesti ELTE kutatói fejlesztettek ki.

Alsósztregován, a Madách-kastélyban Csanda Gábor beszélget Jitka Rožňovával, Az ember tragédiája című mű szlovák fordítójával. A kastély parkja négy új fával gazdagodik, amelyeket a Nagykürtösi járás két alapiskolája és két intézménye képviselői ültetnek el.

(A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »