#Muzej2019 – Bunkermúzeum

#Muzej2019 – Bunkermúzeum

Vannak témák, amikhez szinte lehetetlenség hozzányúlni, nevezhetjük ezeket akár darázsfészeknek is. A magyar történelem egyik ilyen fejezete Budapest ostroma, amelynek ezernyi olvasata van, attól függően, hogy kinek a szemszögéből emlékezünk. Az egyik olvasat a körbezárt vadállaté, amelyiket bekerítenek, de utolsó erejével is a zsidóság megkínzására és kiirtására tör. A második a szovjet hadseregé, amely számára Budapest bevétele méltó elégtétel volt azért, hogy a Tengelyhatalmak seregei Moszkváig jutottak. A harmadik a (nem izraelita) civil lakosságé, amely szenvedett és tűrt, először a harci cselekmények során, azután a „felszabadulás” áldásait kellett elviselni (erről is szól előző beszámolóm a Málenkij Robot Emlékhelyről). Végül beszélhetünk Budapest ostromáról a védekező német és magyar csapatok szemszögéből is, a harcoló, a hadijog és az emberiesség parancsait betartó katonák szemszögéből is. Mindegyik olvasat más és más eredményre vezet bennünket.

Összeégett vaskeresztekA “Führer” ajándéka…A csomagok tartalma…

Véleményem szerint, a Bunkermúzeum, Budapest ostroma 1944-1945 és légoltalom a II. világháborúban kiállítása jó érzékkel teremt egyensúlyt ezen szempontok között, nem kíván ítéletet hozni, de mindenkinek igazságot szolgáltat.

A szégyen papírja: származási táblázat

Maga a Múzeum két fő részre oszlik: az első rész a II. világháborús légoltalmat mutatja be, a második Budapest ostromát, a szűk hely ellenére megdöbbentő részletességgel. A múzeumok Éjszakáján azonban az udvar is életre kelt, fegyver és egyenruha-bemutatóval.

Egy csepp emberség az embertelenségben…

Hírdetés

Légvédelem: izgalmas kérdés, hogy csupán vizuális megfigyeléssel, lassú adatátviteli sebességgel hogyan lehetett megoldani egy olyan kis keresztmetszetű ország, mint Magyarország légoltalmát megoldani. Az emberi szellem megoldotta ezt is, a védelem és nem a pusztítás szolgálatába állítva alkotókészségét. Korabeli berendezéseket és eljárásokat ismerhetünk meg, s a technikai kérések iránt kevésbé érdeklődők sem unatkoznak.

Budapest védőinek egyenruhái – sine ira

A másik teremben Budapest ostromát tekinthetjük át, s bár alig néhány négyzetméteres a terem, mégis, minden helyet kapott benne. Megismerhetjük a főbb eseményeket, a civil lakosság szenvedését, a védők erőfeszítéseit, anélkül, hogy akár egyik, akár másik oldal és fél igazságát letagadná. Azt hiszem, egy jó háborús kiállítás mindig háborúellenes. Fegyverek, az emberiességet megtagadó rendeletek, fényképet, kitüntetések, roncsok, egyenruhák, mindezekben elmerülhetünk a bunkermúzeum kiállításán.

A kiállítások évközben szervezetten tekinthetők meg, kb. 1-5 órás időtartamban.

További információk a http://www.bunkermuzeum.hu honlapon olvashatók.

The post #Muzej2019 – Bunkermúzeum appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »