Muzeális értéket újítanak fel az iparista vén diákok

Muzeális értéket újítanak fel  az iparista vén diákok

A Path kataszterében levő, régi gőzszivattyútelep megmentését tűzték ki célul az 50. érettségi találkozójukon a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola egykori diákjai. A felújításból kivették részüket a Szlovák Energetikai Gépgyár zselízi részlegének volt alkalmazottai is – mondta el lapunknak az egyik vén diák, Pém Róbert.

A 2019-ben tartott találkozójukon elhatározták, hogy felkutatják és megóvják a jövő nemzedék számára a méltatlanul elfelejtett műszaki értékeket. 

– Ennek érdekében Paál Józseffel együtt megalakítottuk az immár 30 tagú VBT Sytwathew Polgári Társulást, amely elnevezését Portus de Sytwa-thew, azaz a Path kataszterébe tartozó Zsitvatő régi neve ihlette. A pathi gőzszivattyútelep tulajdonosa, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat komáromi igazgatósága szívesen beleegyezett a tervbe, s vállalta az épületek állagjavítását. Mi pedig a létesítmény gépészeti berendezéseinek in situ felújítását, majd ismertetővel kiegészített, muzeális értékként való népszerűsítését vállaltuk. Sajnos, a beindítása biztonságtechnikai okokból nem lehetséges  – nyilatkozta Pém Róbert, aki korábban az Ipari igazgatója is volt. 

 

A hajdani Komárom vármegyében 1896-ban tervezett szivattyútelepet 12 hónap alatt építették meg, s 1898 januárjában kezdte meg működését.

A vakolatlan téglákból emelt, 35 méter magas kéménnyel ellátott építmény az 1965-ös árvízig üzemelt, majd felújították, és 1976-ig komolyabb üzemzavar  nélkül tovább működött. Azután a gőzüzemű szivattyúkat 10 évre dízelmeghajtású szivattyútelep váltotta fel, 1986-tól pedig már villamosenergiával működő szivattyúk üzemelnek. 

Hírdetés

Eddig közel 1400 órát dolgoztak a felújítás első szakaszában, mondta Pém Róbert, és nem volt egyszerű a dolguk. 

– A teljes körű eredeti műszaki tervdokumentációhoz nem tudtunk hozzájutni, mert azt Magyarország a trianoni békeszerződés után kénytelen volt átadni a csehszlovák félnek, és sajnos, elkallódott. Az esztergomi Duna Múzeumtól és további elhivatott szakemberektől viszont kaptunk segítséget a felújításhoz – fejtette ki.

Elragadtatással beszélt a budapesti Schlik és a Nicholson Gépgyár által 1897-ben gyártott, nívós masinákról. A gőzt két Simonis- és Lanz-féle kazán termelte, valamint a 100–120 lóerős gőzgépet a Nicholson, az 1,5 m3/sec teljesítményű szivattyúkat a Schlick gyártotta. A szivattyútelepen mindhárom fő gépegységből két darab volt, de alacsonyabb belvíz esetén csak egy működött. A siker kovácsa mindig négy munkatárs: a szénhordó, a fűtő, az olajozó és a gépész volt.

A társulás az eredeti feliratokkal együtt rendbehozta a fő gépegységet, amelynek a bemutatóját nemrég tartották Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke és Fekete György, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat igazgatója jelenlétében. 

– Következő lépésként a másik gépegységet újítjuk fel. Reményeink szerint tavaszra végzünk a munkával, és 2022 júniusától a nagyközönség is megtekintheti majd ezt a ritkaságot, ami a térségen áthaladó kerékpárúttal egyetemben hozzájárulhat Path község és a régió idegenforgalmának fellendüléséhez.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/48. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »