Mutatjuk mitől értékelődik fel jelenleg az ingatlanok ára

Share 0 Tweet 0 Share

Tisztább helyzetet teremtenek az új energetikai tanúsítványok a napelemek piacán is

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Novembertől új épületenergetikai szabályok lesznek érvényesek, s megváltozott az energetikai tanúsítványi rendszer is – mindez komoly változást jelent, hiszen még inkább felértékeli a napelemekkel, hőszivattyúval, okosotthon-irányítással működő ingatlanok értékét. Mindemellett kulcsfontosságúvá válik az energiafelhasználási adatok értelmezése és a modern technológiák alkalmazása. Idén november elsejétől lépett hatályba az a két kormányrendelet, amely alapjaiban változtatta meg a korábban alkalmazott épületenergetikai számításokat. Mostantól másképp és más paraméterek figyelembevételével számolnak majd a szakemberek, amikor egy ingatlan energetikai tanúsítványát készítik el. E nélkül nem lehet az ingatlanok adásvételét vagy bérbeadását bonyolítani, de új épületek tervezésénél, kivitelezésénél és a meglévők korszerűsítésénél is alapvető dokumentumnak számít.

Az újonnan épülő lakások energiahatékonyságát immár egy „összesített energetikai jellemző”-vel mérik, ami az épület 1 négyzetméterre jutó, egész éves energiafogyasztását mutatja, beleértve az elfogyasztott energián túl azt a mennyiséget is, amely ahhoz szükséges, hogy az energia az épülethez eljusson. Ha az ingatlan megújuló energiát is használ, ez az érték kisebb lesz, a minél alacsonyabb szám pedig a kevesebb energiafelhasználásra, az ingatlan jobb energetikai adottságaira utal, ami a lakásvásárlók, bérlők számára egyértelműen vonzóbbá teheti az adott ingatlant. Megnőtt tehát a jelentősége annak, hogy az épületen van-e napelem, használunk-e hőszivattyút, eltároljuk-e a megtermelt áramot, illetve okosotthon-rendszer gondoskodik-e az optimális energiafelhasználásáról – ezek ugyanis az új szabályozás bevezetésével még inkább forintosítható előnyöket jelentenek.

Hírdetés

A korábbi tanúsítványokhoz képest komoly eltérés, hogy zónákra kell osztani az ingatlant, s a gépészetet, a levegő hőmérsékletét, az egyéb mutatókat is ezek alapján kell meghatározni. „Az általunk tervezett fűtési-, és okosotthon-rendszereinket már régóta a zónavezérlésre építjük, mivel így lehet igazán praktikusan és energiatakarékosan fűteni és hűteni, így kifejezetten örültünk annak, hogy a módosítások is követik ezt” – mondta Kovács István, az ALTISO Energy – korábbi nevén A1 Solar – ügyvezetője.

Mostantól havi bontásban kell az energiaszámításokat végezni, megváltozik a padlók felületének, a világítás számításának eddig alkalmazott módszere, más lesz a hőhídkatalógus, s új, az eddigi rendeletben nem szereplő fűtési rendszerek is bekerültek a jogszabályba. A változtatások mindenkit érintenek, aki valamilyen formában lakásokkal, épületekkel foglalkozik, el- vagy ki akarja adni az ingatlanát, hiszen ehhez kötelező lesz az új energetikai tanúsítvány beszerzése, amit csak megfelelő jogosítványokkal rendelkező szakember állíthat ki. E dokumentumok elkészítésére komplex tervezői célszoftverek alkalmasak, amelyek a korábban elkezdett projektek adatait is át tudják emelni, így nem szükséges minden tervezési munkát a legelejéről kezdeni.

A tanúsítvány érvényessége az eddigi 10 év helyett 5 év. A rendelet 12 energiahatékonysági kategóriát állapít meg, amelyeket betűvel jelölnek I-től az A+++-ig. Minél jobb az ingatlan energetikai besorolása, annál kevesebb energia szükséges a fenntartásához. A változtatás tisztább, átláthatóbb helyzetet teremt mind az eladók, mind a vevők számára. „Nem az a cél, hogy minél több megújuló energiát használjunk, hanem az, hogy minél több, nem megújuló energia használatát csökkentsük, s ebben mindannyiunk segítségére lehet az új tanúsítványi szisztéma” – hangsúlyozta Kovács István. A szakértő szavai szerint az okosotthon-rendszer, a tudatos fogyasztás és az energiatárolás lehet az egyetlen út a hatékony és olcsó ingatlan-üzemeltetéshez.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »