Mutatjuk, hogyan döntse el, melyik gomba mérgező

Mutatjuk, hogyan döntse el, melyik gomba mérgező

A gombaszedés kellemes tevékenység és jó esetben megvan a vacsorára való is. Arra viszont érdemes nagyon vigyázni, hogy ez nehogy az utolsó vacsora legyen. Hogyan kerülhetjük el a gombamérgezést?

Amikor csapadékosabb az időjárás és párás a levegő, már a városi járdaszegélyek mellől is előkandikálnak a különböző gombák, de az igazi dömping az erdőkben és mezőkön zajlik. De

ami ránézésre „csak egy gomba”, az lehet akár egy igazi ínyencség, de akár halálos kimenetelű mérgezést okozó gombafaj is.

De hogyan lehet biztonsággal elkerülni, hogy mérgező gomba kerüljön a fazékba?

Először is

érdemes jobban megismerni az ehető gombákat, így kapásból megkíméljük magunkat attól, hogy (derekunkat nem kímélve) leszedjünk és hazavigyünk 30-40 ehetetlen példányt. 

Ezek a kisebb-nagyobb termetű élőlények ugyan első pillantásra nagyjából hasonlóan néznek ki, de jobban megvizsgálva őket kiderül, hogy olyan apró részletek is döntőek lehetnek egy gomba azonosításában, minthogy milyen színűek a lemezei vagy éppen a kalapjának felülete sima-e vagy ragadós.

Hírdetés

A megismerésre jó lehetőség a rendszeresen szervezett gombaismereti tanfolyamok valamelyike, de ha éppen ilyen nincs a környéken, akkor a szakirodalom is segítséget nyújthat. Vihetünk magunkkal határozókönyvet a terepre, például az Ismerjük fel a gombákat 1-3. köteteinek jó hasznát vehetjük. Ezek a könyvek valamilyen fő megjelenési szempont szerint csoportosítják a gombákat, és a csoporton belül lapozgatással találhatjuk meg az éppen keresett gomba megfelelőjét.

A modernebb gombaszedők okostelefon alkalmazással lehetnek felszerelkezve (számos ilyen közül eddig egy magyar létezik: a HungiFungi – a meghatározó gombahatározó.Egyrészt kisebb helyet foglal, mint egy könyv, másrészt a keresési mód is sokkal kevésbé kötött digitális formában.

Ha a gomba termőhelyét sikerült azonosítani, akkor az alapján, ha a kalap formáját, akkor az alapján, de akár mindkettő alapján egyszerre is lehet szűrni a lehetséges fajokra.

A fajoknál pedig részletes ismertetőket és akár több, nagyítható fotót is találunk.

A készülékekbe épített GPS még abban is segíthet, hogy legközelebb is visszataláljunk a lelőhelyre. Ha azonosítottuk – akármelyik módszerrel is – a gombát, akkor már tudjuk, hogy ehető vagy ehetetlen, esetleg mérgező vagy akár gyógyhatású. De képzettség nélkül a saját ellenőrzés sem ad teljes biztonságot!

Szükség van a szedett gombák szakellenőr által való átvizsgálására.

Ezt sose mulasszuk el, hiszen ez a legbiztosabb útja a gombamérgezések elkerülésének.

Számos tévhit kering a gombákkal kapcsolatban, de ezeknek ne dőljünk be! Ha egy gombát csiga vagy más állat megrágott, az nem jelenti azt, hogy ember számára is biztonsággal fogyasztható lenne. Az ezüstkanál próba (lényege, hogy a gombaételbe tett ezüstkanál megfeketedik-e) sem alkalmas módszer a mérgező gombák azonosítására. A különböző elkészítési módszerek (leforrázás, kalapbőr lehúzása) sem változtatják a mérgező gombákat ehetővé.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »