Mutatjuk, hogyan alakulhatnak az üzemanyagárak

Mutatjuk, hogyan alakulhatnak az üzemanyagárak

A 95-ös benzin fogyasztói ára az elmúlt héten tovább növekedett, 2023 novembere óta most kell érte a legtöbbet fizetni. Ezzel szemben a 98-as benzin és a gázolaj ára már több hete csökkenő tendenciát mutat. De vajon a jövőre nézve, milyen árakra számíthatunk a töltőállomásokon?

A Szlovák Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint 2024 tizedik hetében a 95-ös benzin literenkénti ára 1,624 euróra emelkedett. A 98-as benzin fogyasztói ára majdnem két centtel csökkent, jelenleg literjéért 1,818 eurót kérnek el a töltőállomások többségén. A gázolaj 1,589 euróra esett vissza. Évközi viszonylatban a 95-ös natural 4, a 98-as 3,5; a gázolaj pedig 2%-kal volt drágább. 

Drágulás vagy árcsökkenés?

Az XTB nemzetközi befektetési és pénzügyi technológiai vállalat elemzője, Marek Nemky szerint jócskán növekedett a kőolaj hordónkénti ára.

Hírdetés

Ezen a téren jelentős áremelkedést tapasztaltunk, jelenleg 85 dollárt kérnek el egy hordó brent kőolajért. Az áremelkedés hátterében az állhat, hogy nemrégiben jelentést tettek az Egyesült Államok kőolajtartalékainak aktuális helyzetéről”.

Ahogy az elemző hozzátette, az Egyesült Államok kőolajtartalékai 1,5 millió hordóval estek vissza, illetve a benzintartalékok is 5,5 millió hordóval csökkentek. Ezzel párhuzamosan az államokban a kereslet egyre csak növekszik. Nemky szerint az áremelkedést nem csupán a tartalékok csökkenése befolyásolja.

Másik tényező lehet, hogy ukrán drónok megtámadtak egy orosz kőolajfinomítót, ami tüzet okozott a legnagyobb Rosnefto finomítóban. Az elemző szerint ennek hatására csökkenhet az orosz gázolajexport.

A kereslet is növekedhet, ami szintén hatással lehet az árak alakulására. A kőolaj iránti kereslet napi 1,3 millió hordóra emelkedett, ami 110 ezerrel több mint tavaly ilyenkor. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »