Mutatjuk az inflációs mentőcsomag július elsejétől életbe lépő intézkedéseit. Nézze meg, Önnek jut-e a pénzből

Mutatjuk az inflációs mentőcsomag július elsejétől életbe lépő intézkedéseit. Nézze meg, Önnek jut-e a pénzből

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szlovák parlament letörte Zuzana Čaputová köztársasági elnök vétóját, így július elsejével életbe lépnek az inflációs mentőcsomag egyes részleteit.

Fontos kiemelni, hogy Zuzana Čaputová államfő azok ellen a javaslatok ellen emelt kifogást, amelyek 2023 januárjában lépnek életbe,

a júliustól folyósítandó, azonnali segítséget jelentő magasabb támogatásokkal kapcsolatban nem volt kivetnivalója.

Az államfő főleg azt kifogásolta, hogy gyorsított eljárásban fogadott el a parlament olyan javaslatokat is, amelyek csak a következő évben lépnek életbe. Ezeknél indokolatlannak tartja a gyorsított eljárást, és már korábban bejelentette, hogy ha a parlament megtöri a vétóját, az Alkotmánybírósághoz fordul normakontrollért.

Állami hozzájárulás a szabadidős tevékenység

Hírdetés

Az 5 és 18 év közötti gyerekek havi 60 euró támogatást kapnak szabadidős tevékenységekre január elsejétől. Az oktatási és a kulturális minisztériumnak kell összeállítania január 1-ig azoknak a szabadidős tevékenységeknek a listáját, amelyekre majd felhasználható lesz a támogatás.

Adóbónusz

A 15 évnél fiatalabb gyerek után járó adóbónusz a jelenlegi 43,60 (vagy 47,14) euróról 70 euróra, majd 2023 januárjától 100 euróra emelkedik. A 15 évnél idősebb (15-25 éves korig – ha tanulmányokat folytat) gyerek után járó adóbónusz a jelenlegi 23,27 euróról 40 euróra nő, majd 2023 januárjától 50 euróra.

Családi pótlék

Idén júliustól az egy gyerek után járó családi pótlék 30 euróra nő, 2023 januárjától pedig 40 euróra. A családi pótlék emelése miatt eltörlik az alapiskola megkezdésekor folyósított egyszeri plusz anyagi juttatást. Emellett 2022-ben és 2023-ban elmarad a támogatás további valorizációja. Ha a tanuló nem fog rendszeresen iskolába járni, a szülő csak a családi pótlék felét kapja meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »