Multilaterális együttműködésre szólít fel a G77-csúcstalálkozó zárónyilatkozata

Multilaterális együttműködésre szólít fel a G77-csúcstalálkozó zárónyilatkozata

Multilaterális együttműködésre szólít fel a G77-csúcstalálkozó zárónyilatkozata Kulcsár Péter2023. 09. 17., v – 09:38

A 77-ek csoportja és Kína csúcstalálkozója a multilateralizmus és a nemzetközi együttműködés előmozdítására való felhívással ért véget szombaton Havannában.

„Ezekben a napokban Kuba volt a globális Dél fővárosa, az örök remény tere, azoknak az otthona, akik a legkevesebbet kapják a globális jólétből annak ellenére, hogy a legtöbbet adták hozzá” – mondta Manuel Marrero kubai miniszterelnök, köszönetét fejezve ki a jelen lévő küldöttségeknek a Kuba ellen hat évtizede tartó amerikai embargó során nyújtott támogatásért.

Hírdetés

„A csúcstalálkozó megerősítette, hogy Kuba nincs egyedül” – jelentette ki Rodolfo Benítez, a kubai külügyminisztérium multilaterális ügyekért és nemzetközi jogért felelős főigazgatója. „Elmondhatjuk, hogy a havannai csúcstalálkozó sikeres volt” – tette hozzá, kiemelve, hogy a G77 tagállamai meg akarják változtatni a jelenlegi globális rendet, hogy saját fejlesztési modelljüket alkalmazva növekedhessenek.

Szombaton elfogadták a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, amelyben hangsúlyozták, hogy sürgősen szükség van a nemzetközi pénzügyi struktúra átfogó reformjára, valamint a globális pénzügyi kormányzás összehangoltabb átalakítására.

„Elutasítjuk az extraterritoriális hatású törvények és rendeletek bevezetését és a gazdasági kényszerintézkedések minden más formáját, beleértve a fejlődő országokkal szembeni egyoldalú szankciókat, és ismételten hangsúlyozzuk, hogy ezeket haladéktalanul meg kell szüntetni” – szögezi le a zárónyilatkozat, hozzátéve: „megerősítjük továbbá elkötelezettségünket a csoport egységének és szolidaritásának megszilárdítása mellett, hogy elérje célkitűzéseit, és fokozza szerepét a jelenlegi nemzetközi helyzetben”.

Kuba januárban vette át a G77 soros elnökségét. A következő G77+Kína csúcstalálkozóra a tervek szerint 2024 januárjában kerül sor Uganda fővárosában, Kampalában.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »