Müller Cecíliát is kitüntette Kásler Miklós

Müller Cecíliát is kitüntette Kásler Miklós

A példaképek fontosságáról beszélt az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, mielőtt egészségügyi elismeréseket adott át.

Kásler Miklós úgy fogalmazott: példaképeket kell választani az életben és a nyomdokaikban kell járni, ápolva a hagyatékukat. Kijelentette: a kitüntetéseknek mögöttes tartalmuk van, amit ha kultúrtörténetileg kell értelmezni, akkor vissza kell nyúlni az ókori filozófiáig, a sztoáig. Eszerint az embernek azzal kell foglalkoznia, aminek van értelme, és azzal nem, ami nem tartozik rá és nincs hozzá semmi köze – fogalmazott.

Jelezte, a díjazottak azzal foglalkoztak, amit érdemben voltak képesek művelni, és ez jelenik meg a klasszikus magyar orvoslás két óriásának élettörténetében: Semmelweis Ignácéban és Battyhány-Strattmann Lászlóéban.

Semmelweis Ignácról azt mondta: a legmagasabb tudományos igényességgel, rendkívüli megfigyelőképességgel, szorgalommal, valamint egy új módszer, a statisztika alkalmazásával olyan felfedezést tett, ami valóban emberek életének millióit mentette meg. Hangsúlyozta: Semmelweis megvívta a maga harcát abban a szellemiségben, ami a keresztényi gyógyítás alapelve. Ez az élet mindenek feletti tiszteletét, együttérzést, a segítségnyújtásra való képességet jelenti – fűzte hozzá a miniszter, megjegyezve, Semmelweis kitartott a tanításai mellett még a saját egészségének feláldozása árán is.

Kitért arra: Batthyány-Strattmann László azokon segített, akiken már senki más nem tudott.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */

Hírdetés

ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Budapest, 2022. május 17.  Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere átadja a Semmelweis Ignác-díjat Müller Cecília országos tisztifőorvosnak az egészségügyi díjak átadóünnepségén az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2022. május 17-én.  MTI/Illyés Tibor
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere átadja a Semmelweis Ignác-díjat Müller Cecília országos tisztifőorvosnak az egészségügyi díjak átadóünnepségén az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2022. május 17-én. MTI/Illyés Tibor

Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjat vehetett át Enk Zsuzsanna háziorvos, Földes Krisztina gyermekorvos, valamint Lőrincz Ádám, a Debreceni Egyetem traumatológusa.

Szakmai vagy közszolgálati munkájával a betegellátás vagy tudományos kutatás során az egészségügyi ellátás fejlesztésében elért kimagasló tevékenysége elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Bellyei Szabolcs onkológus, Fogl Magdolna háziorvos, Jenei Zoltán, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, Melegh Béla, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, Tóth Judit, a Debreceni Egyetem onkológusa, valamint Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

Az egészségügy területén végzett kivételesen magas színvonalú, példaértékű munkája elismeréseként Semmelweis Ignác-díjat kapott Müller Cecília országos tisztifőorvos, Schaff Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Patológiai, Igazságügyi és Biztosítás Orvostani Intézetének professzor emeritája, továbbá Mándl József, a Semmelweis Egyetem professzor emeritusa, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »