Mozsika népzenei műhelymunka Csernátonban

Mozsika népzenei műhelymunka Csernátonban

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében vasárnap kezdődött és pénteken ér véget Felsőcsernátonban a Hanna Panzióban a XI. Mozsika népzenei műhelymunka, melynek hosszú távú célja a népzenénk, néptáncaink, népszokásaink megőrzése, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése. Rövid távú célként a szervezők a népzene művelését, a népzene iránt érdeklődők továbbképzését, szakismeretük fejlesztését, valamint népzenei együttesek létrejöttének elősegítését tűzték ki.

A mostani tábor harminchét háromszéki, Hargita és Brassó megyei résztvevővel zajlik. Mágori István fő szervező, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa tájékoztatása szerint a műhelymunkán kétféle tevékenység közül választhatnak, érdeklődésük függvényében népdaltanuláson vagy népzeneoktatáson – hegedű, brácsa, nagybőgő – vehetnek részt. A népdaloktatás kiscsoportokban történik, míg a népzeneoktatás esetében a résztvevők a műhelymunka első napjaiban egyesével vagy hangszerenként alakított kiscsoportokban tanulnak népzenét, zenei ismeretüknek megfelelően. A hangszeroktatást a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar tagjai – Fazakas Levente hegedű, Szilágyi László brácsa, ifj. Bajna György nagybőgő – vezetik, míg a kezdő hegedűsökkel Görbe Gyopár gyimesbükki hangszeroktató foglalkozik, népdalokat István Ildikó, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola ének- és tánctanára oktat. A tanítás délelőtt 10 és 14, illetve délután 16 és 20 óra között zajlik, délutánonként kézműves-tevékenységekre is sor kerül.

Hírdetés

A közel egyhetes műhelymunka során szerzett ismereteket a résztvevők a rendezvény zárónapján, pénteken 18 órától egyéni, illetve közös gálaelőadáson mutatják be egymásnak, valamint hozzátartozóiknak és a nagyközönségnek.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »