Moszkvába érkezett Hszi Csin-ping kínai elnök

Moszkvába érkezett Hszi Csin-ping kínai elnök

Az elnöki repülőgép a Vnunkovo-2 repülőtér kormányzati szektorában szállt le. A kínai vezetőt a két ország himnuszát játszó katonazenekarral, díszegységekkel és vörös szőnyeggel várták.

TASS/Szergej Sztavosztyanov

Hírdetés

Háromnapos állami látogatásra Oroszországba érkezett hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök.

Az elnöki repülőgép a Vnunkovo-2 repülőtér kormányzati szektorában szállt le. A kínai vezetőt a két ország himnuszát játszó katonazenekarral, díszegységekkel és vörös szőnyeggel várták. Az orosz fogadóküldöttséget Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes vezette.
   
Hszi Csin-Ping a repülőtéren Kínát és Oroszországot megbízható partnernek nevezte, és azt hangoztatta, hogy a kétoldalú viszony nagymértékben hozzájárul a haladáshoz az egész világon. A kínai vezető a Vörös Zászló típusú limuzinján Moszkvába hajtatott.
   
Pártfőtitkári és államfői újraválasztása után Hszi első külföldi útja az orosz fővárosba vezetett.
   
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az orosz elnök hétfőn, közép-európai idő szerint várhatóan 14 óra 30 perc körül nem hivatalos megbeszélésen fogadja majd kínai hivatali partnerét. A találkozó hivatalos szakasza kedden 13 órakor kezdődik a Nagy Kreml-palotában, amelyet a küldöttségek szűk körű, majd kibővített összetételben folytatandó tárgyalása, azután közös nyilatkozatok és szerződések aláírása, valamint állami díszebéd kísér.
 
Peszkov szerint a két vezető napirendjére kerül majd az ukrajnai rendezésre vonatkozó 12 pontos kínai békekezdeményezés. Ennek fő elvei között szerepel az országok szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása, a Moszkva és Kijev közötti közvetlen párbeszéd újraindítása, valamint felhívás a további eszkaláció megakadályozására, és a külföldi fegyverszállítások leállítása.
   
A szóvivő elmondta, hogy Putyin ki fogja fejteni vendégének az orosz álláspontot, a Nyugat nem a békefolyamat sikerében és a harci cselekmények visszafogásában, hanem ennek épp az ellenkezőjében érdekelt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »