Moszkva saját sikerének tekinti Trump győzelmét

Felrobbant az orosz közösségi háló Donald Trump győzelmének hírére. Lényegében mindenki Oroszország győzelmeként (is) értékelte az eredményt, amely ha óvatosan is, de az értékelők szerint reményt ad a kapcsolatok feszültségének enyhítésére, jobb esetben egy újabb újraindításra. A mérsékeltebb elemzők ugyanakkor az esély fenntartása mellett arra figyelmeztetnek, hogy felülértékeltek a Trumppal szembeni várakozások. S miközben Moszkvában örülnek, Kijevben egyértelmű a bánat, hiszen a harcos oroszellenes Clintonhoz képest kaptak egy mérsékeltebb amerikait, aki nagy eséllyel visszafog valamit a konfrontatív hangnemből.

„A most győztes Amerika mindig is jelen volt, csak a háttérben. Nem felejtem el, hogy Hillary köréből még engem is ügynöknek neveztek. Ilyen világ ez! – intett óvatosságra az egyébként liberális, sokáig Amerikában tanító orosz szakértő, Szergej Markedonov, figyelmeztetve arra, hogy nem kellene manapság lenézni a Trumpra szavazókat.

Hírdetés

Egyébként az elemzők többsége azt találgatta, milyen hatással lehetnek a történtek Oroszországra. Míg a média – a közösségi portálokról nem is beszélve – lényegében Vlagyimir Putyin győzelmének tekintik Trump sikerét, addig a szakértők óvatosságra intenek. Leszögezik, hogy Hillary Clinton maga csinált az orosz kérdés kampányba emelésével hőst Putyinból, aki most tényleg learathatja a babérokat. Arkagyij Dubnov újságíró ugyanakkor arra figyelmeztet, Oroszország egy időre elveszítette az ellenségét, s ez komoly kihívást jelent a rendszer számára. Mint egy zsidó viccel érzékeltette a helyzetet, Isaac nem szerette az aszpirint, mert attól a betegség elmúlik. „Nos, ezután egy ideig aszpirinnel kell élni!” – figyelmeztette a Kremlt a liberális újságíró. Mások ezzel szemben azt emelik ki, hogy a nép felülírhatja a hatalom tombolását, s Amerika valójában most mutatta meg demokratizmusát. Sokan figyelmeztetnek ugyanakkor arra, hogy a túlhajtott Trump-imádat visszaüthet, s előbb vagy utóbb egyébként a kapcsolatok rendezése ellenében hathat.

Természetesen az eredmény érintette az ukrán kérdést is. Így a duma külügyi bizottságának elnöke, e szempontból értékelve a történteket, csak annyit jegyzett meg Twitter bejegyzésében, hogy Szaakasvilit ejtette Obama, míg Porosenko elnököt ejtheti Trump. Roman Cimbaljuk, az ukrán hírügynökség, az UNIAN moszkvai tudósítója ugyanakkor annak a véleményének adott reményt, hogy Trump is ki fog józanodni, s előbb vagy utóbb kiismeri Moszkva természetét.

Egyébként az elsők között gratulált táviratban az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez Donald Trumpnak Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök jelezte, a maga részéről mindent megtesz a kapcsolatok rendezésére, s kifejezte reményét, hogy a megválasztott elnökkel együtt tud majd működni abban, hogy kivezessék az orosz-amerikai kapcsolatokat a válság állapotából, megoldják a nemzetközi politika aktuális kérdéseit, és hatékony válaszokat találjanak a globális biztonság elleni kihívásokra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »