Moszkva „megdöbbenését” fejezte ki az oroszok evakuálásának lassúsága miatt

Megdöbbenését fejezte ki csütörtökön az orosz diplomáciai tárca a Gázai övezetben rekedt orosz állampolgárok Egyiptomon keresztül történő evakuálásának lassúsága miatt, miután Izrael moszkvai nagykövete közölte, hogy a művelet két hétbe is beletelhet.

"Megdöbbentünk tegnap (szerdán), amikor meghallottuk Izrael moszkvai nagykövetének a kijelentését, aki szerint az orosz (kimenekítési) listák egyeztetése két hétig is eltarthat" – jelentette ki Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője heti sajtótájékoztatóján.

Alekszander Ben-Zvi, Izrael Moszkvában akkreditált nagykövete szerdán úgy nyilatkozott a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek, hogy Egyiptom úgy döntött: csak napi 600 embert enged át a rafahi határátkelőn, így az oroszok evakuálása két hétbe is beletelhet. A nagykövet szerint összesen mintegy 7000 ember várja, hogy kimenekítsék a Gázai övezetből.

A külügyi szóvivő szerint "elfogadhatatlan ez a logika". Marija Zaharova biztosított arról, hogy orosz részről "minden készen áll" ahhoz, hogy az ország állampolgárait az egyiptomi ellenőrzés alatt álló rafahi átkelőn keresztül kimenekítsék.

Hírdetés

"Nem tudjuk felfogni, hogy az operatív lépéseink és a biztonsági intézkedések keretében lefektetett valamennyi kérés és feltétel betartása ellenére miért nem indult már el a folyamat" – tette hozzá.

Közölte, hogy "sok gyermek vár evakuálásra, a helyzet "300 orosz kiskorút" érint.

Az egyiptomi hatóságok ellenőrzése alatt lévő rafahi átkelőt november 1-jén nyitották meg újra, hogy a külföldiek és a kettős állampolgárok elhagyhassák az izraeli hadsereg által ostromgyűrűbe vont és a légierő által folyamatosan támadott palesztin területet.

A megnyitás után három nappal – amely idő alatt többtucatnyi palesztin sebesült és több száz külföldi távozhatott a Gázai övezetből Egyiptomba – a Hamász két napra felfüggesztette, majd ismét engedélyezte az evakuálásokat.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »