Most van vége tényleg az Alexandrának

Nem fenntartható a könyvesboltláncot üzemeltető cég, a Centrállal nem sikerült a megegyezés.

Bevételi forrás hiányában nem fenntartható az Alexandra könyváruházláncot üzemeltető cég, miután a könyvkiadók nagyrészt visszahívták könyveiket a hálózatból – ezt közölte a könyvkiadókkal egy hétfői keltezésű levélben a Rainbow Kft. vezetése.

Azt írják: a Centrál Médiacsoport Zrt.-vel, aki befektetőként jelentkezett, eredménytelenül zárultak a tárgyalások, konkrét ajánlatot nem tett a cég.

Ez nagyjából annyit jelent, hogy vége az Alexandrának, az áruházláncot feldarabolják – valószínűleg a tőkeerősebb kiadói csoportok osztozhatnak rajta, hiszen nagy anyagi ráfordítással járna az üzletek átvétele. Lapunk úgy tudja, néhány könyvkiadó egy esetleges állami hitelről is tárgyalt az elmúlt napokban, de ennek eredményéről egyelőre nem tudni.

A boltok bérleti jogát az arra igényt tartó könyvkiadókra ruházná át a Rainbow Kft., vagyis kiadók működtetnék tovább a bolthálózatot. Az érdeklődő könyvkiadókkal a Rainbow Kft.-t átvilágító tanácsadó cég, a PD Consulting vezetője, Somogyi Ferenc tárgyalásra hívta február 24-ére

– ezt írják a levélben.

Az üzletek átvétele nagy vállalkozást jelentene bármilyen kiadó számára, hiszen zavaros jogi viszonyok uralkodnak az Alexandra körül, Matyi Dezső cégének, a Könyvbazár Kft.-nek  követelése van a Rainbow Kft. irányába, több büntetőfeljelentés született mindkét részről, külső szemlélő számára átláthatatlan az Alexandra-hálózathoz köthető cégek helyzete. Ráadásul a kiadók a Könyvbazár Kft.-vel szerződtek, elvileg ennek a cégnek kellene elszámolnia velük szemben a készleteikről.

A könyváruházlánc ezen kívül nagyobb összeggel tartozik annak a cégnek, amely a boltok bútorzatának tulajdonosa. Az informatikai rendszer pedig a Wolf-CRS Kft. tulajdonában van – ezt is tartalmazza a kiküldött levél.

Hírdetés

A január-februári könyveladásokkal is elszámolna a cég a könyvkiadók felé, hatvan százalékos jutalékkal, vagyis a kiadók az eladott könyv árának negyven százalékát kapnák meg, ami 5-10 százalékkal magasabb a szokásos árrésnél.

Sok kiadónak az a legnagyobb problémája, hogy ha nem kíván tovább együttműködni az üzletlánccal, akkor az Alexandra üzletekből visszahívott könyveiket jelen állás szerint nekik maguknak kellene begyűjteni az egész ország területéről, és a teherautós országjárást nem minden kiadó engedheti meg magának.

Matyi Dezsőtől, az Alexandra alapítójától február 15-én kapott levelet az összes könyvkiadó, akiknek az Alexandra tartozik. A könyváruházlánc alapítója azt javasolja, hogy a kiadók ne lépjenek elhamarkodottan, ne fogadjanak el tulajdonostársaitól olyan megállapodást, amely szerint kevesebb pénzt kapnának januárban eladott könyveikért, mint amennyi járna nekik. Az azonban nem világos, hogy fizetné ki a teljes összeget, hiszen januárban éppen ő jelentette be, hogy nem tud fizetni a Könyvbazár Kft.

De azt sem javasolja, hogy a kiadók könyveiket visszakérjék a kiskereskedelmi láncot üzemeltető Rainbow Kft-től. Matyi Dezső levele szerint ez jogellenes, hiszen a Könyvbazárral szerződtek a kiadók, nem számolhat el velük a Rainbow. Üzlettársainak más az álláspontja, szerintük Matyi Dezső megtagadta a hozzáférést olyan alapvető adatokhoz, mint a boltok könyvkészlete, így lehetetlenné tette az elszámolást. A jogi helyzetről láthatóan különbözik a két fél véleménye, és nincs kizárva, hogy esetleg később egyik vagy másik eljárás jogellenesnek bizonyul.

A Könyvbazár az Alexandra nagykereskedelmi cége, amely a könyvkiadókkal szerződött, és Matyi Dezső tulajdona. A Rainbow pedig a kiskereskedelmi cég, amely a könyvesboltláncot működtette, és Matyi Dezső családtagjai voltak a tulajdonosai. A Rainbowban szeptemberben új tulajdonostárs jelent meg: Wolf CRS Kft. 50 százalékos tulajdonos lett a cégben, a cég ügyvezetője is az általuk javasolt személy.

Matyi Dezső és a Wolf-CRS, illetve a vele együttműködő tanácsadó cég, a PD Consulting között vita alakult ki, amely mindkét oldal részéről büntetőfeljelentésekkel végződött. Matyi Dezső üzlettársait, azok pedig őt teszik felelőssé azért, hogy nem sikerül kifizetni a könyvkiadók felé fennálló tartozásokat.

A levél csak a januári könyveladásokról szól, pedig az egész karácsonyi időszakban – a könyvpiac legforgalmasabb hónapjaiban – is folyt a könyvárusítás. Hogy az ebből származó bevételnek mi lett a sorsa, annak kiderítése szintén a hatóságok feladata.

Matyi Dezső levele szerint a Rainbow Kft. új tulajdonostársai a cég mihamarabbi felszámolását tűzték ki célul.

A könyvkiadók legtöbbje teljesen tanácstalanul áll az Alexandra-ügy előtt. Nem tudják, hogy mit miért állítanak a felek, és hogy a saját esetleges lépéseiknek mi lesz a következménye. Miközben az ő pénzükre megy a játék, hiszen az Alexandra-könyvesboltláncban az ő könyveiket árulják mind a mai napig.

A januári és februári könyveladásokkal hatvan százalékos (a magyar átlagnál 5-10 százalékkal magasabb) jutalékkal számolna el a Rainbow Kft.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »