Most már nemcsak lapunkat, az Indexet is sajtóbojkottal sújtja a kormány

Most már nemcsak lapunkat, az Indexet is sajtóbojkottal sújtja a kormány

A hírportál bizonyítékot is hoz arra, hogy blokád alá vonta a kormányzati sajtóstáb. Üdv a klubban!

Hetek óta semmilyen hivatalosan feltett kérdésre nem kapnak választ az Index újságírói a legtöbb minisztériumtól, „legyen szó akár politikailag irreleváns, vagy a kormány számára pozitív kicsengésű információkról, egyszerű statisztikai adatokról” – közölte csütörtöki cikkében a hírportál.

Az Index több konkrét eset említése mellett egy olyan levelet is mellékelt cikkéhez, amelyben egy „banális hiba” folytán benne maradt a központi bojkottot valószínűsítő utasítás. A véletlenül a levélben maradt mondatban a minisztérium sajtóreferense indoklás nélkül tiltja le az interjúról egy állami fenntartású intézmény illetékesét. Aki egyébként szívesen válaszolt volna a hírportál kérdésére. a központi utasítás, indoklás nélkül azonban így szólt:

Tisztelettel kérjük, hogy az alábbi interjút ne vállald el!

Az Indexet ért hátrányos megkülönböztetéshez kísértetiesen hasonló kormányzati információs bojkott sajnos már két éve sújtja a Magyar Nemzet újságíróit – és mindenekelőtt: olvasóit. A központi utasításra bevezetett blokádot minden minisztérium érvényesíti lapunkkal és a Hír TV-vel szemben is, legyen szó saját vagy a tárca felügyelete alatt álló állami intézmények tisztviselőiről.

A bojkott végrehajtásában saját tapasztalataink szerint – olykor mindezt az abszurdig fokozva – élen jár a Balog Zoltán református lelkész vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Figyelemreméltó egyébként, hogy az Indexet azt követően érte el az állami bojkott szinte azonnal, hogy egy alapítvány tulajdonába került. Ismeretes, hogy a tranzakciót követően a kormánypárti média dühös kampányba kezdett, amelynek – egyébiránt valótlan – üzenete szerint a hírportál immár lapunk tulajdonosa, Simicska Lajos irányítása alatt áll.

Média MN Egy alapítványé lett az Index Alapítványi tulajdonba került az Index.hu Zrt. százszázalékos tulajdoni hányada – olvasható a portálon.

Hírdetés

Az Emmi lapunkat sújtó és az ötvenes éveket idéző tájékoztatási gyakorlata miatt a fideszes Tényi István a HVG egy korábbi cikke nyomán bejelentést tett az ügyészségen. A HVG ugyanis arról írt, hogy a humántárca a közelmúltban feltehetően azért adhatott szigorúbb kommunikációs utasítást az alá tartozó intézményeknek, hogy elszigetelje a Simicska Lajos érdekeltségében álló médiumokat, a Lánchíd Rádiót, a Hír TV-t és a Magyar Nemzetet.

(Az esetről hírt adó cikkünkben részletezzük a törvénysértő gyakorlatot, és az Index által most közölt esetekhez hasonló visszásságokról is beszámolunk.)

Belföld Hutter Marianna Ügyészség előtt a Balog-tárca bojkottja 112 alkalommal írt kollégánk az Emminek, hogy vegyék vissza a sajtólistájukra, de egyszer sem kapott választ.

Az ügyészség viszont elutasította Tényi feljelentését, mondván, hogy Balog Zoltán hivatali kötelessége teljesítése körében jogszerűen járt el, amikor a felügyelete alá tartozó szervek működését érintően a kommunikációs tevékenységüket is szabályozta.

Belföld Hutter Marianna Emmi-bojkott: az ügyészség szerint rendben Indoklásuk alapján jogszerűen szabályozta Balog a felügyelete alá tartozó szervezetek kommunikációs rendjét.

A Magyar Nemzet munkatársai mindettől függetlenül következetesen dokumentálják a köztisztviselőknek küldött, ám megválaszolatlanul maradt kérdéseiket, mivel továbbra is szilárd meggyőződésünk, hogy a minisztériumok gyakorlata törvénysértő, és a törvénysértő gyakorlatnak törvény előtti következményei kell hogy legyenek.

Egyedül az Emmi esetében, és csak 2016-ot tekintve a százat is meghaladta az ilyen, általunk küldött és válaszra nem méltatott kérdéseknek a száma. Ahogy az Index esetéből is kiderül, ezek a kérdések a legtöbbször az adófizetők pénzén fenntartott intézmények működését érintik.

Írhatnánk tehát az Index által említett ügyre, hogy „Üdv a klubban!” Csakhogy az a helyzet, hogy ennek a klubnak nem csupán és nem legfőképpen az újságírók a tagjai, hanem a közérdekű információktól, adatoktól megfosztott olvasók. 

Akiknek pénzéből többek között Balog Zoltán lelkész is miniszterkedik.

Mi kérdezünk, az Emmi válaszol – pont véletlenül a Magyar IdőknekA Balog Zoltán lelkész vezette Emmi egyébként az a minisztérium is, amelynek kapcsolatát a kormánypárti sajtóval rendszeres és különös véletlenek jellemzik az utóbbi hónapokban. Mármint a Magyar Nemzet szempontjából. Miközben ugyanis kérdéseinkre nem válaszolnak a minisztérium munkatársai, témáinkat, a tárca válaszaival egyetemben, olykor kísértetiesen furcsa időbeli egyezéssel, rendszeresen a kormánypárti sajtóban látjuk viszont, jellemzően a Magyar Időkben.Nyilván csak a véletlen művéről lehet szó. Mint ahogy természetesen úgy véljük, a következő friss eset is csupán bosszantó véletlen.Történt pedig, hogy közérdekűadat-igénylést nyújtottunk be a pedagógusminősítés eddigi eredményeivel kapcsolatban az ugyancsak az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Oktatási Hivatalhoz. Tizenöt nap volt a válaszadási idő, a határidő tegnap járt le. És láss csodát: pont a tegnapi napon jelent meg egy cikk a Magyar Időkben, és pont a pedagógusminősítéssel kapcsolatban. És a Magyar idők újságírójának így pont időben jutott eszébe, nem győzzük hangsúlyozni, pont véletlenül, hogy adatigényléssel a minisztériumhoz forduljon, pont véletlenül ebben az ügyben.A Magyar Időknek azonban, a Magyar Nemzettel ellentétben, a minisztérium elküldte ezeket az adatokat.Véletlenül. Pont.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »