„Most lőttünk le egy…” – szeparatisták értekeztek a maláj gépről

„Most lőttünk le egy…” – szeparatisták értekeztek a maláj gépről

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa a csütörtökön Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító miatt. Csaknem 300-an haltak meg. Már az Egyesült Államok is elismeri, hogy föld-levegő rakéta találta el a gépet, de az ukránok és az orosz szakadárok egymást vádolják.

Ukrajna lezárta légterét keleti országrésze felett, azután, hogy csütörtökön lelőttek egy maláj utasszállítót a határ mentén. Az ukránok és az oroszbarát szakadárok egymásra mutogatnak, az orosz védelmi minisztérium pedig cáfolta, hogy a légvédelmük beavatkozott volna. Egy lehallgatott beszélgetésen a szeparatisták ugyanakkor arról értekeznek, hogy lelőttek egy gépet. Az utasszállító egyik fekete dobozát Moszkvába szállították, a másikat nemrég megtalálták Doneck megye területén. A szerencsétlenségben csaknem 300-an vesztették életüket, úgy tudjuk, magyar áldozat nem volt. A holland hatóságok már csak öt utast nem azonosítottak.

„Most lőttünk le egy gépet. Enakievo környékén zuhant le.” – Lehallgatott telefonbeszélgetésen értekeznek a szeparatisták a lelőtt maláj gépről.

– 100 százalék, hogy polgári gép volt.
– Sok ember van ott?
– Rengeteg. A roncsok egyenesen az udvarokba zuhantak.
– Milyen gép?
– Még nem tudom, a fő résznél még nem voltam, csak ott, ahová az első testek zuhantak. Székek, alkatrészek, emberek.
– Fegyver van?
– Semmi. Minden polgári. Gyógyszerek, törölközők, vécépapírok.
– Iratok vannak?
– Igen, egy indonéz diáké. A Thompson Egyetemről.

Egy másik telefonbeszélgetésen egy ismeretlen katona és egy Kozicin nevű orosz tiszt között zajlott.

– A Sznezsnoje és Torez között lelőtt gépről kiderült, hogy polgári volt. Grabovo környékén zuhant le. Tengernyi holttest, nők, gyerekek. Most nézik a kozákok a helyszínt. A tévében azt mondják, talán AN–26-os gép volt, ukrán szállítógép, de az van ráírva, hogy Maláj Légitársaság. Hát az mit keresett ukrán területen?
– Akkor tehát kémeket szállítottak. Fenéért kell röpködni, háború van.

Vlagyimir Putyin tragédiának nevezte a maláj gép esetét. „Az orosz hatóságok és a kormányom nevében részvétemet fejezem ki a veszteséget szenvedett családoknak és azoknak a kormányoknak, amelyek polgárai a gépen voltak. Kérem, tiszteljék az emléküket. Ugyanakkor azt is szeretném megjegyezni, hogy ez a tragédia nem történt volna meg, ha béke lenne azon a területen, ha nem indultak volna újra a katonai cselekmények Délkelet-Ukrajnában” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Az Amszterdam–Kuala Lumpur vonalon közlekedő Maláj Légitársaság által üzemeltetett gépen 298 utas utazott, amikor az ukrán légtérben egy föld-levegő rakétával, amit egy szovjet SA–11-esből lőttek ki, eltalálta.

„Ma az egész világ látta az agresszor igaz arcát. Egy polgári gép lelövése az egész világot fenyegető nemzetközi terrorizmus része. Ez egy ébresztő az egész világnak és adekvát választ várunk a nemzetközi közösségtől” – közölte Petro Porsenko ukrán elnök.

A légitársaság még mindig nem tudta azonosítani a gép összes utasát. „A gépen 154 holland, 27 ausztrál, 23 maláj, 11 indonéziai, 6 egyesült királyságbéli, négy német, 4 belga, 3 Fülöp-szigeti és egy kanadai utas tartózkodott. A többiek állampolgársága még nem tisztázott” – közölte Huib Gorter, a Maláj Légitársaság európai vezetője.

Mielőbbi független nemzetközi vizsgálatot sürget a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant malajziai utasszállítóval történtek felderítésére a nemzetközi közösség. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig rendkívüli ülést tart az ügy miatt. A gép egyik fekete dobozát a szakadárok megtalálták és Moszkvába szállították. A mentőalakulatok azonban megtalálták a lelőtt malajziai utasszállító gép második fekete dobozát is.

Hidegháború, vagy még rosszabb

Felelősek azok a légitársaságok, amelyek a harcok ellenére Ukrajna felett repülnek – a biztonságpolitikai szakértő szerint. Nógrádi György a Hír TV stúdiójában emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban katonai gépeket már lelőttek Kelet-Ukrajnában.

„Elkezdődött egy iszonyú, szó szerint véres PR-háború. Ha megnézem az eseményeket, akkor az ukrán vezetés nem merte nyíltan Moszkvát vádolni, de a szeparatistákat igen. Az orosz vezetés már az első percben Ukrajnát vádolta, hogy az ukrán vezetés felelős mindenért. Az amerikai vezetés rendkívül óvatos, és olyan állásfoglalást tett közzé, hogy »sajnáljuk a halottakat«, stb. Nem akarja kimondani azt, hogy mi történt, feltételezve, hogy a vizsgálat majd kideríti. Mert ha kiderül, hogy a szeparatisták lőtték le orosz támogatással a gépet, a hidegháborúban vagyok. Ha kiderül, hogy az ukránok lőtték le a gépet – idézőjelben – az még sokkal rosszabb, mert akkor azt kell mondanom, hogy az egész nyugati stratégia eddig téves volt, »ezeknek szállítok fegyvert, ezeket akarom az Európai Unióba behozni«, stb. A magyar miniszterelnök, amit mondott, tökéletesen igaza volt, hogy Ukrajnában a helyzet nem fog megoldódni. Nem lehet mit kezdeni, a rendőrség, a hadsereg működésképtelen, a kormány működésképtelen, tehát bármi megtörténhet. Nem véletlen, hogy az amerikai titkosszolgálat azt mondta, hogy arra megvan a felvételünk műholdról, hogy a gépet lelőtték, de hogy ezt honnan indították ezt a rakétát, ezt nem tudják bizonyítani” – fogalmazott Nógrádi György.

Fontosabb volt a pénz az utasoknál?

A légitársaságoknak a csütörtöki szerencsétlenségig fontosabb volt a pénz az utasok biztonságánál. A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet már tavasszal jelezte, hogy a cégek takarékosságból továbbra is Kelet-Ukrajna felett repülnek Ázsiába. A mostani radarfelvételeken jól látszik, hogy csütörtök óta a nagyobb légitársaságok elkerülik a térséget, a Lufthansa, az Air France, a British Airways, az Alitalia, a Turkish Airlines, a Wizz Air és a KLM is Bulgária, illetve Törökország felé kerül. A légitársaságok hírzárlatot rendeltek el, így nem tudni, hány utas mondta vissza utazását.

Alapos kivizsgálást igényel

A magyar miniszterelnök szerint alapos kivizsgálást igényel a maláj utasszállító lelövése. Orbán Viktor részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. A kormányfő a Kossuth rádióban azt mondta: fel kell készülni arra, hogy az ukrán helyzet nem oldódik meg a következő egy-két hónapban, hanem tartós marad a következő években. A kormányfő szerint tényleges segítséget Ukrajnának csak egy-két állam nyújt, köztük Magyarország, Ukrajna ugyanis elsősorban innen kap gázt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »