Most aztán valóban bezáratták az oroszok a moszkvai Mekiket

Egészségügyi okokra hivatkozva bezárták a Szovjetunió első McDonald’sát. Az orosz fővárosban két további gyorsétteremnek mondhatnak búcsút, és több más városban is ellenőrzések folynak.

(A cím azért fogalmaz így, mert néhány éve többször is felröppent a hír, miszerint az oroszok az összes gyorséttermet bezáraták Oroszországban – szerk.)

Az élelmiszer-biztonsági fegyvert korábban más országok ellen is bevetette Moszkva, és természetesen ez a történet sem választható el az ukrán–orosz konfliktustól. Hivatalosan a sajtos McRoyal és a Filet-o-Fish volt a probléma, valójában a krími kivonulása miatt büntették Putyinék a céget. Csavarosan azért, hogy menjenek vissza. Nem érti? Elmagyarázzuk!

Zsír-, fehérje- és szénhidráttartalma sem volt megfelelő a McDonald’s hamburgereinek, erre hivatkozva záratták be szokatlan gyorsasággal a cég három moszkvai gyorséttermét.

Szerda óta nem működik a belváros szívében a világ legtöbb vendégét kiszolgáló McDonald’s étterme sem, amely még a Szovjetunió felbomlása előtt nyílt meg. A helyet – ahol az elmúlt 24 évben 160 millió vendég fordult meg – 1990-ben annyira szerették, amennyire hosszú a hamburgerekre várakozó sor ezen a felvételen.

Emellett két további moszkvai McDonald’s éttermet is bezárt a Roszpotrebnadzor (több hír összesen négy étteremről szólt, de a cégnél közölték, a bezárás csak hármat érintett). Az élelmiszer-biztonságért felelős hatóság kifogása eléggé szigorú lehetett, ugyanis ritkán döntenek az ideiglenes bezárásról, a felmerülő hiányosságokat az éttermek általában működésük fenntartása mellett is orvosolhatják.

„Nincsen semmi különös a történtekben, a hatóság gyakran jön előzetes bejelentésre és anélkül is, mi mindig készen állunk az ellenőrzésre” – közölték a McDonald’s moszkvai központjában. Okszana Belajcsuk szavai szerint a cég most vizsgálja a hatóság jelentését. A három étterem újbóli megnyitásáról korainak tartott bármit mondani.A bezárásról szóló döntést nem is kommentálta, megjegyezve, hogy elvileg létezhetnek olyan kifogások, amelyeket csak a működés időleges felfüggesztését vállalva lehet elhárítani. Azt a kérdést is megkerülte, hogy volt-e korábban példa oroszországi McDonald’s ideiglenes bezárására.

Csak kóstolgatják

A hatóság már júliusban is vizsgálódott, akkor a McDonald’s Nyizsnyij Novgorodban lévő gyorséttermei kerültek célkeresztbe. A lakossági bejelentések nyomán indított vizsgálat során a Roszpotrebnadzor a koktélokban, a Filet-o-Fish szendvicsben és a sajtos McRoyalban talált egészségügyi, élelmiszer-biztonsági kifogásokat.

A Roszpotrebnadzor vezetője azonban akkor hangsúlyozta, hogy nem a termékek betiltását kérik, csupán azt, hogy tegyenek eleget az élelmiszerek kezelésére vonatkozó előírásoknak.

Hírdetés

A figyelmeztető akció azonban úgy tűnik, kevés volt. A mostani lépés látványosabb, bár ez sem jelent a cégre igazi csapást. Olyannyira nem, hogy a bezáratással egy időben két új éttermet nyitott a cég Oroszországban.

Most nyílt meg az első a dél-szibériai Novoszibirszkben és a kilencedik az Uralon túli Jekatyerinburgban, így csütörtöktől összesen 440 McDonald’s működik Oroszországban – a bezárt hárommal együtt. Ebből 160 Moszkvában van.

Politikai élelmiszer-biztonság

A hatóságot korábban éppúgy bevetették Grúzia vagy Moldávia ellen – borok és ásványvizek behozatalának letiltásával –, de néha még a közeli szövetséges Belaruszt is megszorongatták a tej- és hústermékek behozatalának korlátozásával, ha Minszk aggályoskodott. Legutóbb tavaly fogta vissza Moszkva az évente 45 milliárd rubeles (egy rubel 6,2 forint) forgalmat adó belarusz tejtermékexportot, amikor Minszk letartóztatta az Uralkalij vezetőjét. (A két ország között tavaly lezárult „káliumháborúról” itt olvashat bővebben.)

Kézenfekvő a feltételezés, hogy az Oroszországban évente 60 milliárd rubeles (1,2 milliárd eurós) forgalmat lebonyolító McDonald’snak az orosz kormány pörkölt oda  az ukrajnai konfliktus miatt, amely nyomán életbe léptek az amerikai és európai szankciók. A vállalat természetesen ezt a feltevést nem kommentálta.

Nagy falat

A cég ellehetetlenítése azonban Moszkvának sem érdeke, ugyanis országszerte közvetlenül 39 ezer munkatársat foglalkoztat, ráadásul a neki beszállító 160 oroszországi cég összesen további 150 ezer embernek ad munkát. (Ez az orosz McDonald’s a felhasznált élelmiszerek 85 százalékát belföldön szerzi be.)

Az orosz piacon úttörő McDonald’s egyébként már nem a legnagyobb, legalábbis az éttermek számát tekintve egy ideje a Subway vezet. Sem ezen lánc, sem a Burger King ellen nem indult hasonló volumenű vizsgálat. Az orosz sajtó felhívta a figyelmet, hogy a Burger Kingben nem mellesleg az orosz állami többségű VTB Kapital is tulajdonos.

Az orosz kormányfő helyettese csütörtökön közölte, hogy nem indul széles körű, országos ellenőrzés a McDonald’s ellen. Igaz, Olga Gologyec nyilatkozata már attól is beszédes, hogy ezt kormányfőhelyettesként elmondta.

Az sem valószínű, hogy népszerű intézkedés volna az amerikai gyorsétteremlánc felszámolása Oroszországban: a McDonald’s Oroszországban az elmúlt 24 évben 3,7 milliárd vendéget szolgált ki, naponta egymillióan vásárolnak itt, átlagosan 280 rubelt (kb. 1300 forintot) költve. Köztük ez a két, rappelve rendelő srác:

Ha nem zár be, nem zárják be

Az sem lehetetlen, hogy a McDonald’s saját politikai aktivitása miatt nincs ínyére Moszkvának. A cég ugyanis a Krím annexiója után bezárta a félszigeten lévő gyorséttermeit, ami viszont ottani beszállítóknak okozhatott nehézségeket, és a helyiek sem feltétlenül örültek a hamburgerek eltűnésének. Természetesen a McDonald’s működési nehézségekre, nem pedig az annexió nemzetközi jogot esetleg sértő jellegére hivatkozott, amikor Jaltán, Szimferopolban és Szevasztopolban is lehúzta a redőnyt.

Így tehát az is lehet, hogy Moszkva nem a cég visszaszorításán dolgozik, hanem épp azon, hogy térjen vissza oda is, ahonnan kivonult: közvetve ezzel is bizonyítékát adva annak, hogy a külvilág kész tudomásul venni a hivatalosan Ukrajnához tartozó Krím márciusi elcsatolását.

Forrás: http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/4806-most-aztan-valoban-bezarattak-az-oroszok-az-elso-mekit


Forrás:emberiseg.hu
Tovább a cikkre »