„Most aztán brutális nyomás alatt lesz az ország”

„Most aztán brutális nyomás alatt lesz az ország”

Kemény feltételekkel hajlandók finanszírozni Görögországot az euróövezet tagállamai, az athéni vezetéstől adóemeléseket, nyugdíjcsökkentést és privatizációt várnak el a hitelezők. A görög miniszterelnök már jóváhagyta az alkut, amelyet a görög parlamentnek szerdáig kell szentesítenie.

Radikális baloldali tüntetők a Ciprasz-kormány lemondását követelték az athéni parlamentnél, miután a görög miniszterelnök jóval keményebb megszorításokba ment bele, mint amilyenekre a választók nemet mondtak a július első vasárnapján tartott népszavazáson.

„Nem valószínű, hogy egyhamar gazdasági növekedés kezdődne, mert most aztán brutális nyomás alatt lesz az ország. A Szirizának nem maradt mozgástere, végrehajtja a reformokat, aztán előre hozott választás lesz valamikor ősszel” – jósolja Mike Ingram brit közgazdász, elemző.

A görög törvényhozásnak szerdáig kell szavazni a hitelezők által elvárt intézkedésekről. Az biztos, hogy megszűnik a korkedvezményes nyugdíj, és eltörölnek több, a nyugdíjasoknak járó különjuttatást, a tömegközlekedés például nem lesz nekik ingyenes. Különadó jön a havi 500 ezer eurónál nagyobb profitot termelő cégekre és a 30 ezer eurónál többet kereső civilekre. Az adóhatóságot pedig törvényben kötelezik a hatékonyabb ellenőrzésre, az adóelkerülők lebuktatására.

„Hogy mennyi pénz folyik be ezekből az adóemelésekből, az még mindig kérdés. Nem biztos, hogy a görög kormány képes lesz gyorsan, hatékonyan javítani a mutatóit és lehet, hogy elhúzódik a válság” – mondja Alexandre Zilliox francia közgazdász.

Hírdetés

A turistáknak drágább lesz Görögország, a szállodai díjak forgalmi adója 6 és félről 13 százalékra, a vendéglátásban pedig 13-ról 23 százalékra emelkedik az áfa. A privatizáció felpörgetésére külön alapot hoznak létre, a jövedelmező állami cégeket, az áramszolgáltatót és a kikötőket üzemeltető társaságokat az elsők között adják el. A vételárat a bankok feltőkésítésére kell fordítania a görög kormánynak, a pénzügyileg rendbe rakott pénzintézetekre egyébként szintén privatizáció vár. A Görögországot hitelező euróövezet tagállamai elvárják az üzletek hosszabb nyitva tartását, beleértve a vasárnapi nyitva tartást is.

A görög válság rendezésével a magyar kormány is egyetért, noha Magyarország nem tagja az euróövezetnek. „Minden olyan eset, amikor az EU-ról pozitív hírek vannak, az nekünk jó. Amikor az EU-ról negatív hírek vannak, az nekünk nem jó, ezért Magyarországnak az az érdeke, hogy mielőbb egy olyan megoldás jöjjön, ami segíti az eurozóna és az EU stabilitását” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A reformokért cserébe a görögök további 82-86 milliárd eurót kaphatnak. Jövő hétfőig 7 milliárdot, augusztusig pedig további 5 milliárdot folyósítanak nekik, hogy legyen miből visszafizetniük az éppen lejáró tartozásaikat.

Ez egy diktátum

Diktátumnak tartja a görög hitelfeltételeket egy Nobel-díjas amerikai közgazdász. Paul Krugman szerint az euróövezet elvárásai megfosztják Görögországot a szuverenitástól és a reménytől is. Hasonlóan nyilatkozott az alkuról a Görögországban tartózkodó magyar közgazdász, Pogátsa Zoltán is.

„Amikor egy ország föladja a szuverenitását a GDP-je 27 százaléka tekintetében, és letétbe helyezi egy luxemburgi alapba, amelyről tulajdonképpen nem is ő dönt, hát ez valami elképesztő dolog, én nem szeretek, hogy úgy mondjam, indulatilag fogalmazni, de elég közel van a dolog ahhoz, hogy gyakorlatilag puccsot hajtott végre az eurózóna politikai elitje egy tagállammal szemben” – mondta a Hír TV-nek a közgazdász.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »