Morawiecki keményen nekiment Európa vezető hatalmainak, Brüsszelnek és az eurónak is

Morawiecki keményen nekiment Európa vezető hatalmainak, Brüsszelnek és az eurónak is

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán megjelent, a Welt.de híroldalán megjelent írásában imperialista magatartással vádolta meg az Európai Uniót, különösen annak két legnagyobb hatalmát, Németország és Franciaországot.

“A politikai gyakorlat azt mutatja, hogy Németország és Franciaország álláspontja többet nyom a latban, mint az összes többi tagállamé együttvéve”

fogalmazott. Írása ezen része Brüsszel azon tervével áll összefüggésben, hogy eltörölje a vétójogot.

A vétójog volt eddig az egyik olyan biztosíték a kis tagállamok, és/vagy posztszovjet uniós tagállamok számára, ami szavatolta, hogy a régi vagy nagy tagállamok nem fogják őket leszavazni vagy nem fognak rájuk erőltetni olyan döntést, amit nem akarnak. A 2015-ös migránsválságtól kezdődően azonban egyre hangsúlyosabb lett a vétójog eltörlésének szorgalmazása Brüsszel részéről. Nemrég például maga Olaf Scholz német kancellár foglalt állást a vétójog eltörlése mellett – természetesen csak kül- és biztonságpolitikai kérdésekben, ott, ahol a németeknek nagyobb érdekeltségei vannak, például közös pénzügyek területén, természetesen  megtartaná a vétójogot – a szerk. megj.

Morawiecki szerint

“tehát csak formális demokráciával, de de facto  oligarchiával van dolgunk, amelyen a legerősebb birtokolják a hatalmat”

írta, kiemelve, hogy az “uniós imperializmus ellen ugyanúgy küzdeni kell, mint az orosz imperializmus ellen”. 

Az euró is felelős a szabadságdeficitért

Az írásban az is kifejtette, hogy az a “az egyenlőség hiánya és a szabadságdeficit az Eurozónában is érzékelhető”.

Hírdetés

“A közös valuta bevezetése önmagában még nem garantálja a fenntartható és harmonikus fejlődést. Épp ellenkezőleg, az euró magában hordozza a kölcsönösen konkurenciaharc mechanizmusait, amelyek például egyes tagállamok túlzott exporttöbbletében nyilvánul meg, amelyek akadályozzák az közös valuta átértékelését, amivel bebetonozzák más országok gazdasági stagnálását. Egy ilyen rendszerben csak papíron azonosan a lehetőségek“

írta, egyértelműen Németországra és a déli tagállamok közti feszültségre utalva.

Morawiecki szerint Európa akkor lesz erős és propseráló, ha a tagállamok döntenek a kontinens sorsáról, nem az EU intézményei. Hangsúlyozta, hogy az uniós intézmények vannak a tagállamokért és nem fordítva, és az együttműködés alapja a konszenzus kell hogy legyen, nem a legeősebbek dominanciája.

Megjegyezzük, Brüsszel részéről egyre nő nyomás Varsóra, hogy vezesse be az eurót. Hasonló igyekezet van Magyarországgal szemben is. Mindkét ország épp Szlovákia negatív tapasztalatai miatt ódzkodik bevezetni közös valutát.

EU és a többség diktatúrája

Morawiecki a Welt hasábjain is leírta azt, amit korábban az Euractiv is közölt. Eszerint az oroszok Ukrajna elleni inváziója reflektorfénybe helyezte az EU hiányosságait.

Emiatt olyan mélyreható reformra van szükség, amely a közjót és az egyenlőséget ismét az EU elveinek előterébe helyezi.

Megismételte, hogy Varsó keményen visszavághat Brüsszelnek, ha nem fizeti át az uniós újjáépítési alapból Lengyelországnak járó milliárdokat.

Morawiecki nagyon hasonló hangnemű írásban az Euractiv oldalán arról értekezett, hogy konszenzusos döntéshozatali mechanizmus és a vétójog az a bizony a szelep az EU-ban, amely elválasztja az Uniót a többség diktatúrájától.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »