Montenegrót és Litvániát kell legyőzni

Montenegrót és Litvániát kell legyőzni

Két mérkőzés vár a magyar labdarúgó-válogatottra az Eb-selejtezők során. Június 17-én Montenegró, június 20-án Litvánia ellen lép pályára a csapat, először Podgoricában, utána Budapesten. A tét a 2024-es németországi Európa-bajnokság, a G csoport öt alakulata közül az első két helyezett jut ki a tornára. Marco Rossi keretébe egyetlen újonc került be, a kecskeméti Szalai Gábor.

A G csoport erőviszonyait tekintve Montenegró a harmadik legerősebb játékerővel rendelkezik az öt válogatott közül, Magyarország pedig a másodikkal. A jövő évi Európa-bajnokságra az első és a második helyezett jut ki, vagyis a balkániaknak mindenképpen győzniük kellene azon riválisuk ellen, amelyik reálisan nézve jobb náluk, viszont rajtuk keresztül vezet az út Németországba.

Sorsdöntő lehet a podgoricai találkozó?

Június 17-én, 18.00 órakor kezdődik a podgoricai Stadion pod Goricomban az összecsapás, amelyre negyed-óra alatt elkeltek a belépők. Tegyük hozzá, hogy a stadion mindössze 12-13 ezer néző befogadására alkalmas, és a márciusi Montenegró–Szerbia Eb-selejtezőn történt rendbontások miatt részleges szektorbezárással büntették meg a montenegróiakat. A magyar szövetség ettől függetlenül ötszáz jegyet kapott, amelyek gyorsan elfogytak.

A június 20-ai, 20.45-től kezdődő Magyarország–Litvánia meccsre tizenkét órával a jegyek értékesítésének megkezdése után mindössze hétezer belépő várt még gazdára, de azóta azok is elkeltek, tehát telt ház, 65 ezer néző fogadja majd a csapatokat.

Június 17-én Litvánia–Bulgária, 20-án pedig Bulgária–Szerbia mérkőzéseket játszanak még a G jelű ötösben. Jelenleg Szerbia áll a csoport élén 6 ponttal, Magyarország 3 pontos, Montenegró szintén 3 pontos, de két párharc után, Litvánia és Bulgária nem szereztek pontot, viszont a baltiak is csak egy mérkőzést játszottak eddig.

Hírdetés

A tíz csoportból húsz válogatott egyenesen a kontinenstornára vált repülőjegyet, a fennmaradó három üres helyre a 2022–2023-as Nemzetek Ligájában elért eredmények alapján lehet pályázni. A szerbek például a pótselejtezőbe kerülnek, ha lecsúsznak az első két hely valamelyikéről a G csoportban, mivel az NL-ben a B liga egyik győzteseként zártak. A magyarok másik ágra kerülnének, ha nincs meg a kijutás a csoportkörből, mivel a Nemzetek Ligája A ligájából a pótselejtezőben való szereplés lényegében biztosnak tekinthető.

Új játékos a keretben

Az első fordulóban, Miodrag Radulović szövetségi kapitány irányítása alatt, a montenegróiak 0–1-re nyertek Razgradban a bolgárok ellen, méghozzá a DAC támadója, Nikola Krstović góljával. A második körben azonban Podgoricában 0–2-es vereséget szenvedtek a szerbektől, miközben a magyarok 3–0-ra lefocizták a bolgárokat a Puskásban.

A kapusok között ott találjuk Szappanos Pétert, a Honvéd hálóőrét, aki tavasszal a kispestiek B csapatában is megfordult. Gulácsi Péter továbbra is hiányzik, a ferencvárosi Dibusz Dénes és a zalaegerszegi Demjén Patrik a másik két nevezett. A sérültek listáján szerepel Schäfer András (Union Berlin), aki nemrég ismét kiesett a sorból, a hamburgi Németh András, a bolgárok ellen betaláló Vécsei Bálint (FTC), valamint Nagy Zsolt is a Puskás Akadémiáról.

A védők közül nem hiányzik Willi Orbán (Lipcse), Szalai Attila (Fenerbahçe), Lang Ádám (Omonia), ahogy Botka Endre (FTC) sem, továbbá Balogh Botond az olasz Parmából. A középpályások között olvashatjuk a Benficába majdnem eladott Kerkez Milos (Alkmaar) nevét, Kleinheisler Lászlót a Panathinaikoszból, Bolla Bendegúzt (Grasshoppers), Baráth Pétert (FTC), Nagy Ádámot a Pisából, a sérülésből felépült Callum Stylest a Millwallból, és két játékost az NB I-ből, Ferenczi Jánost (Debrecen) és Loïc Négót (Fehérvár).

A Montenegró elleni mérkőzés jóval nehezebbnek ígérkezik, mint a Litvánia elleni hazai selejtező, de Magyarország mindkét válogatott ellen esélyesebb, és ennek a gárdának ezt bizonyítania kell. 

Megjelent a Magyar7 2023/24. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »