Monika Beňová vezeti a Smer EP-listáját

Monika Beňová vezeti a Smer EP-listáját

Sajtótájékoztatón jelentette be Robert Fico pártelnök-kormányfő, hogy Monika Beňová lesz a Smer listavezetője az EP-választáson.

A tizenöt tagú jelöltlistán ismert nevek szerepelnek az első helyeken, a jelöltlista másik felét Robert Fico kormányfő szerint a párt elsősorban a régiókból választotta.

Monika Beňová nagyon erős pozíciót és megbecsülést épített ki az Európai Parlamentben”

– jelentette ki a kormányfő, aki szerint az eddig megszerzett tapasztalatai a kampánnyal együtt „tisztes eredményt” hozhatnak a Smernek.

A lista második helyén a parlament jelenlegi alelnöke, Ľuboš Blaha, a harmadik helyen pedig Erik Kaliňák miniszterelnöki tanácsadó és parlamenti képviselő indul. „Ez nem valamiféle játék” – magyarázta Fico, arra utalva, hogy nem a százalékok miatt húzta elő az „ismerős arcokat”, hanem a szakmai képzettségük miatt.

A következő jelölt a listán Judita Laššáková, az Smer jelenlegi EP-képviselője, Katarína Roth Neveďalová az ötödik helyről indul. Gabriel Döme, aki a Smer ifjúsági szervezetet képviseli zárja az első hat képviselőjelölt sorát.

Ezt a kampányt sokkal komolyabban fogjuk venni, mint korábban”

– jelentette ki a miniszterelnök, aki az alacsony választói részvételre is felhívta a figyelmet. A kampányban a Smer teljes vezetése részt vesz majd, Fico május elsejére, vagyis Szlovákia európai uniós csatlakozásának évfordulójára becsülte annak indulását.

Hírdetés

Nagyon erős a programunk, amellyel a szlovák közvélemény nagy részét meg tudjuk szólítani, és természetesen arra törekszünk, hogy Szlovákia legerősebb politikai pártjaként jó eredményt érjünk el”

– fűzte hozzá Fico.

Fico ugyanakkor kijelentette, nem engedi, hogy az Európai Parlamentbe olyan képviselők kerüljenek, akik „ártanak Szlovákiának”. Ez alatt elsősorban a parlamenti ellenzéki pártok, a Progresívne Slovensko, az SaS vagy a Slovensko mozgalom képviselőit értette.

A mi hitvallásunk az, hogy a Smer színeiben megválasztott képviselők elsősorban EP-képviselők legyenek, de Szlovákia nemzeti érdekeiért is küzdeniük kell”

– mondta a kormányfő.

A Smer azokat a témaköröket is kijelölte, ahol a párt „nagyon erős” kíván majd lenni. Fico szerint ezek a témák elsősorban az Európai Unió reformját és a vétójogot, az illegális migrációt, illetve a migrációs paktumot érintik vagy az Európai Unió bővítését a balkáni országokkal és Ukrajnával.

Nem történhet meg, hogy olyan országok váljanak uniós tagországokká, amelyek még nem állnak készen erre, és amelyek felkészületlenségük miatt komoly problémákat okozhatnak”

– fűzte a miniszterelnök.

A Smer további fontos területe lesz az Európai Unió közös agrárpolitikája, amelyet jelenleg elsősorban a gazdálkodók tiltakozásai miatt emlegetnek az unió tagországaiban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »