Módosították a vidékfejlesztési tervet

Módosították a vidékfejlesztési tervet

Az unió mezőgazdasági szakbizottsága és a román mezőgazdasági minisztérium között októberben lezajlott tárgyalások eredményeként lényegesen változott a Nemzeti Stratégiai Terv (ez az új elnevezése a hétéves uniós vidékfejlesztési tervnek). A módosított tervet október 18-án küldték el az unióhoz.

A terv magában foglalja a 2021 és 2027 közötti mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások és pályázható intézkedések sorát, amelyeket az unió garanciaalapjából és a vidékfejlesztési alapból fizetnek. Az első statégiai tervet az agrárminisztérium március elején küldte el Brüsszelbe elemzés és jóváhagyás végett, azóta folytonos a tárgyalás, magyarázkodás, javítás.

A jó hír, hogy bekerült pályázható lehetőségként több intézkedés is: Beruházások a sertéspestis elterjedésének meggátolására; Gépvásárlási támogatás a növénytermesztésben; Beruházások támogatása a kisgazdaságokban; Beruházások a komló és csemegeszőlő termesztésében; Beruházások támogatása a virág-, gyógynövény és aromás növények termeszté­sében; Nem termelői beruházások a gazdaságokban és a piaci ellátásban szereplők együttműködésének támogatása.

Ezek az intézkedések a szakmai szervezetekkel való tárgyalások eredményeként kerültek be az új változatba, a kisgazdaságok támogatását pedig az unió mezőgazdasági szakbizottsága kérte.

Hírdetés

A minisztérium azzal számol, hogy rövidesen megkapja a végleges uniós jóváhagyást, hiszen csak azon támogatások fizethetők ki és azon intézkedések indíthatóak el pályázásra, amelyeket az előző évben már jóvhagytak.

A 2023 és 2027 közötti időszakban a mezőgazdasági támogatások és a pályázatok kifizetésére 15,8 milliárd eurót költhetünk el az uniós garancia- és a vidékfejlesztési alapból, 6 milliárd eurót a vidékfejlesztési pályázatok, 9,78 milliárd eurót a mezőgazdasági támogatások és 151 millió eurót a piaci beavatkozások kifizetésére.

A vidékfejlesztésnél a következő intézkedések lesznek pályázhatóak – az intézkedés – măsură, (M) kódot a DR – dezvoltare rurală, azaz vidékfejlesztés váltja fel: DR12 – Beruházások a fiatalok gazdaságának megerősítésében és a nemrég mezőgazdálkodásba kezdők támogatása DR13 – Gépvásárlás a növénytermesztésben DR14 – Beruházások a kisgazdaságokban DR15 – Beruházások a gyümölcstermesztésben DR16 – Beruházások a zöldség- és burgonyatermesztésben DR17 – Beruházások a komló- és csemegeszőlő-termesztésben DR18 – Beruházások a virág-, gyógy- és aromás növények termesztésében DR19 – Nem termelő beruházások a gazdaságokban (védőerdősávok tele­pítése) DR20 – Beruházások az állattenyésztésben DR21 – Beruházások az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezésére DR22 – Beruházások a mezőgazdasági termékek kondicionálásában (eladásra való előkészítésében), raktározásában és feldolgozásában DR23 – GBER-séma DR24 – Beruházások az erdészeti technológiákban DR25 – Öntözőrendszerek korszerűsítése DR26 – Öntözőrendszerek létesítése DR27 – Mezei utak létesítése és korszerűsítése DR28 – Községi utak létesítése és korszerűsítése DR29 – Beruházások a nem mezőgazdasági tevékenységek, szolgáltatások létrejöttébe és fejlesztésébe DR30 – Támogatás a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésére DR 31 – Támogatás a biztosítási összegek részleges megtérítésére DR32 – Támogatás a kárt szenvedett mezőgazdászoknak DR33 – Termelői csoportok megalakításának támogatása DR34 – A mezőgazdasági együttműködés és az innováció támogatása DR35 – A mezőgazdászok együttműködésének támogatása az élelmiszer-ellátási láncban DR36 – Leader-program DR37 – Ismeretátadás támogatása DR38 – A mezőgazdász vállalkozóknak nyújtott üzleti tanácsadás támogatása.

A remélhetően jövő évtől pályázható intézkedések sokban különböznek az eddigiektől, sőt, egészen újszerűek is vannak, melyek sok érdeklődőt késztethetnek majd pályázásra. A fontosabb változásokra és a megyében leginkább pályázott intézkedések bemutatására a jövő heti Gazdakörben visszatérünk.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »