Módosította az idei költségvetést és hozzájárult az uniós büdzsé és a helyreállítási csomag kihirdetéséhez az Országgyűlés – a nap hírei

Módosította az idei költségvetést és hozzájárult az uniós büdzsé és a helyreállítási csomag kihirdetéséhez az Országgyűlés – a nap hírei

Csak a rászoruló adósoknak szóló célzott segítséget támogatja a Magyar Bankszövetség. Június 1-jén megkezdi működését az Európai Ügyészség, Magyarország nem lesz tag.

Módosította az idei költségvetést az Országgyűlés. A kormánypárti többség által elfogadott indítványban a kabinet a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához kért pluszforrásokat. A jogszabály alapján 500 milliárd forint jut a családok támogatására, otthonteremtésre és a nyugdíjakra. Munkahelyek létrehozására vagy megőrzésére 460 milliárdot, egészségügyi béremelésre 300 milliárdot, a sport és kultúra támogatására 120 milliárdot, a turizmusra 90 milliárd forintot költ az állam. A parlament egyhangúlag hozzájárult az uniós költségvetés és a helyreállítási csomag kihirdetéséhez.

A digitális ügyintézés előmozdításáért hozott több határozatot az országgyűlés. Elindul az úgynevezett aláírás-minta alapú hitelesítési rendszer a fővárosi és megyei kormányhivatalokban. Az ügyfelek az elektronikus dokumentumokat egy digitális írópadon kézzel szignálhatják, az eközben rögzített biometrikus adatokat pedig titkosítva mentik el. Egy új törvény alapján az ingatlannyilvántartásban az eddigi papír alapú ügyintézést elektronikus váltja fel, és a rendszer összekapcsolható lesz az állam többi közhiteles elektronikus nyilvántartásaival.

Csak a rászoruló adósoknak szóló célzott segítséget támogatja a Magyar Bankszövetség. A szakmai szervezet a hitelmoratórium tervezett meghosszabbításával kapcsolatban közölte: indokolatlannak tartja a program továbbvitelét olyan ügyfelek esetében, akik megfelelő jövedelemmel vagy elegendő tartalékkal rendelkeznek vállalt kötelezettségeik teljesítéséhez, mert az extra költségekkel terhelné a pénzintézeti szektort. Előrejelzések szerint a hiteltörlesztési moratóriumok összesített, várható költsége meghaladja a 400 milliárd forintot.

Az elmúlt héten országos szinten tovább csökkent a szennyvíz átlagos koronavírus-koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A vizsgált helyszínek közül a 20. héten Szeged, Szekszárd, Szolnok, Zalaegerszeg, valamint az öt Budapest környéki település közös mintája mutatott csökkenő tendenciát. Ugyanakkor enyhe emelkedés tapasztalható Székesfehérváron és Tatabányán. A 22 vizsgált szennyvízminta közül 11-ben alacsony, 11-ben pedig mérsékelt koronavírus-koncentrációt mértek.

Újra megnyílt az előminősítés az egészségipari támogatási programban, amellyel a közeljövőben akár 50 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Magyarországon. György László gazdaságstratégiáért felelős államtitkár közölte: az egészségipari vállalkozások 30 millió és 2 milliárd forint közötti feltételesen visszatérítendő támogatásra pályázhatnak. Az előminősítési informatikai rendszerben a regisztrációra és az alapadatok benyújtására május 31-ig van lehetőség.

Hírdetés

Kibővül a Vállalatok munkaerő támogatása program júniustól. A lehetőség nyártól minden legalább egy hónapja regisztrált álláskereső számára elérhető lesz. Az újonnan csatlakozók esetében az eddig öt hónapos támogatási időszak fél évre hosszabbodik meg – jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Bodó Sándor hozzátette, a munkáltatóknak a program keretében felvett munkavállalójukat legalább 6 hónapig foglalkoztatniuk kell.

Magyar konzulátus nyílt a dél-spanyolországi Málagában. Az megnyitón az országba látogató magyar külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. A madridi nagykövetség és a barcelonai főkonzulátus után ez már a harmadik magyar diplomáciai képviselet az országban. Madridban Szijjártó Péter beszámolt két spanyol autóipari cég 5 milliárd forint értékű magyarországi kapacitásbővítéséről. Emellett a spanyol fővárosban felavatták a Puskás Ferencről, az Aranycsapat és a Real Madrid legendás labdarúgójáról elnevezett utcát.

A szlovák kormány jóváhagyta az orosz vakcina alkalmazását. Legkésőbb június 7-től már oltani fognak a Szputnyik V -vel. A pozsonyi kormány mostani döntése az orosz oltóanyag szlovákiai használatával kapcsolatos, csaknem három hónapja tartó huzavona végére tehet pontot. Szlovákia még márciusban 2 millió adag Szputnyik V oltóanyag vásárlásáról kötött szerződést, ebből eddig 200 ezer adagot szállítottak le, de az oltóanyagot eddig nem használták.

Június 1-jén megkezdi működését az Európai Ügyészség. Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az új szervezet feladatának nevezte, hogy nyomozzon és vádat emeljen a közösségi költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal, illetve az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel vagy a határokon átnyúló áfacsalásokkal kapcsolatban. Az Európai Ügyészségnek 22 tagállam a tagja, Magyarország másik négy országgal nem vesz részt a munkájában.

Nagyobb kötelezettségvállalásokat sürget az álhírek visszaszorítását célzó uniós magatartási kódex aláíróitól az Európai Bizottság. A testület most azt szeretné elérni, hogy a Facebook, a Microsoft, a Twitter, a Google és a TikTok mellett még több online hirdetésekkel működő internetes platform csatlakozzon, illetve azt, hogy az érintettek kizárják felületeikről a hamis tartalmakat módszeresen terjesztő szereplőket, és működjenek együtt jobban a dezinformációból szerzett bevételek megszüntetéséért.

A svájci külügyminisztérium nem tud pokolgépes fenyegetésről, amely indokolhatta volna, hogy Minszk leszállásra kényszerítse a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, fedélzetén egy fehérorosz ellenzéki aktivistával. A férfit később őrizetbe vették a minszki repülőtéren. Előzőleg a fehérorosz elnök a parlamentben beszélt arról: Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet és a fehérorosz hatóságok jogszerűen jártak el. Aljakszandr Lukasenka most először reagált nyilvánosan a múlt vasárnapi incidensre, egyben meghívta Minszkbe az amerikai és az orosz elnököt a fehéroroszországi helyzet megvitatására. (Időközben nyilvánosságra került a pilóták és a légiirányítás párbeszéde. Összefoglalónk itt olvasható.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »