Mocsai Lajos a lakosokat és a sajtót hibáztatja

Mocsai Lajos a lakosokat és a sajtót hibáztatja

Interjút adott közre szombaton a Magyar Idők Mocsai Lajos rektorral a főváros XII. kerületében a Testnevelési Egyetem bővítését megcélzó, 36 milliárd forintos állami építkezésről. A terv kiváltotta a környéken élők felháborodását, ugyanis nem tetszett nekik, hogy míg ma még egy fákkal, bokrokkal tarka, nemrégiben felújított, barátságos térre lépnek ki a házuk ajtajából, addig a beruházás után egy sportcsarnok 25 méteres oldalával nézhetnek szemet.

Az interjúban Mocsai kitért arra a pár nappal ezelőtti fórumra is, amelyet az elégtelen tájékoztatás miatt a lakosság hívott össze. A találkozó a beruházást erőltető rektor számára nem alakult sikeresen, az emberek ugyanis kifütyülték őt, amikor arról próbálta győzködni őket, hogy az a jó, ami rossz nekik. Az emberek tiltakozása végül hatott, Mocsai visszavonult. Másnap a TV2-ben megígérte, hogy a tervekkel ellentétben egyetlen négyzetméterét sem veszik el a parkból.

Mocsai Lajos a Magyar Időknek adott interjúban elmondja, hogy kudarcként éli át a történteket. A kudarcért leginkább a sajtót okolja, amelyik hírt adott a fölháborodott lakosság küszködéséről. Mondandójából az derül ki, hogy nem a 25 méter magas csarnok terve és a tér elvétele idegesíti az embereket, hanem „egyes orgánumok növelik a környék lakóinak frusztráltságát”, illetve az, hogy „a környékbeli lakók számára is nyitva álló, korszerű sportlétesítmények és megnövelt, igényes zöldfelület miatt néhányan a kilátásukat féltik”.

Hírdetés

A kormány közeli Magyar Idők nem vitatkozott a rektorral. Az újságíró kérdések helyett inkább megállapításokat tesz. Ilyeneket például: „az ominózus, keddi lakossági fórumon megjelentek egy részét csak a házuk előtti terület sorsa érdekelte”. De vajon mi is érdekelheti jobban azokat, akiknek lakásai elé egy 25 méteres fal épül. Mocsai Lajos mindenesetre így vélekedik a problémáról: „Minden fórumon elmondom, hogy a magyar emberek egészségügyi állapota nagyon rossz, a férfiak tíz évvel rövidebb ideig élnek, mint nyugat-európai társaik. A másik komoly probléma, hogy az általános iskolás gyerekek lassan 40 százaléka a gyógytestnevelés irányába halad, és az adat egyre romlik. Csak a gerinc és ízületi instabilitással összefüggő kezelésekre a következő években egyes számítások szerint közel 500 milliárd forintot kellene költeni. (…) Az egyetem fejlesztése az Alkotás úti kampuszban és a Csörsz utcai pályák területén szükséges ahhoz, hogy megfeleljen a hazai és nemzetközi igényeknek, kihívásoknak és elvárásoknak. A magyar emberek népegészségügyi állapotának javítása miatt mindenki elismeri, hogy a munkánk támogatásra érdemes.”

A lakókat természetesen nem nyugtatja meg az általános blabla. Leginkább az érdekli őket, hogy mi lesz az építkezéssel. Mocsai Lajos azt ígéri, hogy a közvetlen kilátást, illetve a Csörsz utcai park egynegyed részét érintő bővítését úgy próbálják megtervezni, hogy ezek kialakítása ne jelentsen hátrányt az ott élőknek. „Az új központi épület, amely több tornacsarnokot tartalmaz, a lehető legtávolabb épül fel a lakóházaktól, az Alkotás és Hegyalja úti saroknál. (…) Európa legmodernebb oktatási csarnokát tervezzük, mely a terheléses mérések, mozgáselemzések széles körére válik alkalmassá, félig a földbe süllyesztve, hullámformákkal. Ennek mérete jóval kisebb lesz, mint a Csörsz utca sarkán álló irodaház és lakóépület, így a sokak által említett szélcsatorna-hatást sem fogja befolyásolni. A terv 150 millió forintos kötelező park rehabilitációt is előír számunkra. A Csörsz utcai zöldfelület mindenképpen megújul, szebb lesz. Emellett a lehető legnagyobb zöld területet szeretnénk kialakítani a kampusz területén, ami nappal mindenki előtt nyitva állna. Az atlétika-pálya fölé tervezett védőponyva is kikerült a tervből, hogy ne zavarja az ott lakók kilátását. A föld feletti és felszín alatti parkolók kialakításával pedig szeretnénk csökkenteni a már most is meglévő nagy forgalmi terhelést. A hangvédő és záró kerítéseket alapkövetelményként vállaltuk fel. Felújítjuk a műemléki, illetve elbontjuk a használaton kívüli rossz állapotú épületeket.”

A környéken élőket a rektor azzal is nyugtatja, hogy az első látványtervek hamarosan láthatók lesznek, több változatban. Azt ígéri, hogy még akkor, amikor még nem dőlt el minden, tehát a helyi lakóközösség igényeit is figyelembe tudják venni. Mindez némileg ellentmond azzal, amit Pokorni Zoltán polgármester közölt a lakossági fórumon. Azt, hogy akkorra már minden eldőlt, a csarnok oda és úgy fog épülni, ahogyan kitalálták. A lakók közül lapunknak többen elmondták: egyértelmű, hogy mind Fónagy János, a terület fideszes országgyűlési képviselője, mind Kovács Lajos fideszes önkormányzati képviselő, mind a fideszes Pokorni alkalmatlan arra, hogy az ott élő állampolgárok érdekeit hatékonyan képviseljék.

Az interjúban az építkezés részleteiről is lehet olvasni. „Az egész terv szakaszosan valósul meg. Az új központi épületbe a jövő év elején költöznénk be. Először a bontásra szoruló épületekben működő egységeket kell elhelyezni. A tervezés az idei első félévben fejeződik be. A teljes kampusz 2018 szeptemberére készülhet.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »