MNB: októberben is hiánnyal zárt a fizetési mérleg

Októberben is deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, ahogy az első félévben jelezett 598 millió hiányt követően a harmadik negyedév mindhárom hónapjában. Az októberi hiány összege 817 millió euró volt, 424 millió euróval nagyobb a szeptemberi 393 millió eurónál, de alacsonyabb az augusztusi 1,035 milliárd eurónál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján elérhető legfrisseb adatokból.

A passzívum nagyságrendileg megegyezik az áruforgalomhoz kötődő pénzmozgások 857 millió eurós deficitjével, amely 354 millió euróval nőtt a szeptemberihez viszonyítva. A szolgáltatások külkereskedelme 495 millió euró többletet hozott 156 millió euróval kisebbet az előző havinál, a különbözetből 74 millió eurót az utazási szolgáltatások alacsonyabb, 280 millió euró aktívuma magyaráz. Így a reálgazdasági tényezők 362 millió euróval részesedtek a folyó fizetési mérleg októberi deficitjéből.

Hírdetés

A tőkemérleg egyenlege 491 millió euró többletet mutatott, 156 millió euróval többet, mint szeptemberben. Ezzel a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből képzett és az ország külső pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzésére használt külső finanszírozási igény az év tizedik hónapjában 356 millió euró lett, 268 millióval több az előző havinál.

Az elsődleges jövedelmek 444 millió eurónyi kiáramlása alig 30 millió euróval nagyobb a szeptemberi összegnél. A befektetések alapján hazautalt jövedelmek összege 61 millió euróval 679 millió euróra nőtt, amelyből a közvetlen működőtőke-befektetések után hazautalt profit 625 millió euró volt októberben. A munkajövedelmek egyenlege a szeptemberinél 30 millió euróval kevesebb 94 millió euró lett, az egyéb elsődleges jövedelmek soron 141 millió euró többlet jelent meg 62 millió euróval több a szeptemberinél.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »