Mit várhatunk el jogosan harcsázóorsó keresésekor?

Mit várhatunk el jogosan harcsázóorsó keresésekor?

Ebben a bejegyzésben a harcsázóorsó beszerzéséhez, illetve kiválasztásához fogunk biztosítani néhány praktikus kapaszkodót. Azon horgászoknak igyekszünk tehát segíteni, akik épp fontolgatják a felszerelés bővítését vagy frissítését.

Külön ki fogunk térni a leginkább lényeges paraméterekre és tényezőkre. Mindazonáltal nem felejtjük el megemlíteni annak a fontosságát sem, mennyire lényeges az orsót a felszerelés egyéb elemeihez mérten megválasztani.

Ami tényleg elengedhetetlen egy harcsázóorsó esetében

A kulcsszó a teherbírás. A hazai vizeken kétségkívül a harcsára történő horgászat az, ahol a felszerelés gyakorlatilag minden elemét a legkomolyabb terhelés éri. Az orsónak bírnia kell a gyűrődést, akár a 2 méter feletti, kapitális egyedek fárasztása közben is.

Vagyis példának okáért a Damil.hu orsó választékában a harcsázóorsókat szemügyre véve erre mindenképp kulcsfontosságú odafigyelni. A teherbírás pedig értelemszerűen egyetlen tényezővel köthető össze.

Ez ugyebár nem más, mint az anyagok kifogástalan minősége. Egy harcsahorgászatra egyértelműen alkalmas orsó egyenként olyan egységekből áll össze, amelyek bírják a strapát, és nem hagyják cserben a horgászt még extrém nehézségek ellenére sem.

Lényeges szempontok a harcsázóorsó kiválasztásakor

Hírdetés

A teherbírás mellett kulcsfontosságú lehet az orsó mérete is. Persze nem mindig kell extrém távolságokra horgászni, ugyanakkor a relatíve vastagabb zsinórnak fel kell férnie a dobra.

Az orsó szerkezetében funkcionáló csapágyaknál szintén elképesztően fontos a megbízhatóság. Amikor egy 30+ súlyú halat sikerül megakasztani, ott fárasztás közben nem babra megy a játék. Minden megindulás brutális terhelést jelent, amit az orsónak tényleg bírnia kell.

Ha ezenfelül a fékrendszer gyorsan és hiba nélkül képes reagálni, onnantól kezdve viszonylag nyugodtan várhatjuk akár életünk halának a megakasztását is. Mindezzel együtt akad még egy lényeges szempont.

A horgászat sikeréhez az alábbiakra is erősen javasolt ügyelni

A fizikai paraméterek figyelembevételén túl harcsázó orsó után keresve egy további szempontra is javasolt figyelni. Ez nem más, mint az összhang. Az orsónak mindenképp összhangban kell működnie a felszerelés gyakorlatilag minden egyes elemével.

Tehát a bot, a főzsinór, a végszerelék, az előke és a horog ideális esetben szinkronban vannak egymással. Ennek köszönhetően a komplett felszerelésnek nem lesz gyengébb pontja, és kedvező eséllyel vehetjük fel a kesztyűt akár a brutális méretű harcsákkal szemben is.

Mindezzel együtt értelemszerűen a gyártó kérdésével sem árt foglalkozni. Pláne abban az esetben, ha egy-egy márkanévben kimondottan bízunk, akár a korábban szerzett pozitív tapasztalatoknak köszönhetően is.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »