Mit tud nyújtani az Erasmus+ az iskolámnak?

Mit tud nyújtani az Erasmus+ az iskolámnak?

Ezzel a címmel tartanak ma konferenciát Érsekújvárott a Csemadok-házban. A Pázmány Péter Gimnázium által benyújtott hároméves konzorciumi projekt a végéhez közeledik, a zárókonferencián a résztvevők beszámolnak tapasztalataikról, hogy a környék más oktatási intézményeit is az Erasmus pályázatokban való részvételre ösztönözzék.

Peternai Zsuzsanna, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium igazgatója, a projekt koordinátora elmondja, ebben a tanítási évben négy különböző Erasmus projektjük volt. Még 2020-ban kapták meg rá a támogatást, ennek a zárókonferenciája zajlik most. Azért volt különleges a pályázat, mert négy érsekújvári intézmény fogott össze – a Blaho Utcai Óvoda, a Czuczor Gergely Alapiskola, a Pázmány Péter Gimnázium és a Művészeti Alapiskola.

Egész Szlovákiában csak három ilyen konzorciumos projektet hagytak jóvá. A vírusjárvány miatt egy évet hosszabbítottunk, ezért végzünk ebben az évben. Az intézményvezetők közösen határozták meg azokat a területeket, amelyeken külföldi tanfolyamok és látogatások révén fejlődniük kell.

Hírdetés

Mind a négy intézményből mentek a tanárok külföldi továbbképzésre – például Hejny matematikai tanfolyamon vettek részt Csehországban, hospitálásokat végeztek egy spanyol iskolában az IKT és a táblagépek tanórai használatáról, a biológia- és kémiatanárok egy lengyel iskolába látogattak el, Budapesten, Csehországban és Svédországban művészeti képzésen vettek részt, nemrég inklúziós oktatásban részesültek Athénban, az igazgatók 2022-ben azt nézték meg, hogyan működik az oktatási rendszer Izlandon” – sorolja Peternai Zsuzsanna.

A konferencián részt vesz Csenger Tibor Nyitra megye alelnöke, a városi oktatási hivatal képviselője, de a pozsonyi Nemzeti Iroda is beszámol az Erasmus nyújtotta lehetőségekről.

A második blokkban pedig a résztvevők számolnak be tapasztalataikról. „Remélem, a résztvevő óvodák, alap- és középiskolák képviselői kapnak ezen a konferencián inspirációt, mi módon lehet az intézményt és a tanárokat fejleszteni. Bíztatnék is mindenkit a projektekbe való bekapcsolódásra, hiszen a 2021-2027-ig tartó időszakra az EU hétmilliárd euróval megemelte az erre szánt költségvetést. Kár lenne kihagyni” – fogalmazott a Pázmány Péter Gimnázium igazgatója, akik 15 éve az egyik legsikeresebb Erasmus pályázók a régióban, minimum elutasított pályázattal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »