Mit tegyünk, ha baj történik a nyaraláson?

Mit tegyünk, ha baj történik a nyaraláson?

Mit tegyünk, ha baj történik a nyaraláson? szaszifanni2024. 08. 14., sze – 15:22

A vágyott és várva várt nyaralás könnyen válhat rémálommá, ha útközben lerobban az autónk, ellopják az útlevelünket, vagy nem olyan a szálloda, amilyet a katalógusban ígértek. Reklamálni, kártérítést követelni persze, ilyen esetekben is lehet, de nem árt már az indulás előtt utánanézni, milyen feltételekkel. Fotók vagy dokumentumok híján ugyanis nehéz bizonyítani, hogy penészes volt a fal, vagy a befizetett fakultatív kirándulásra nem vittek el minket.

Ezért jó, ha a hiányosságokról (mint például a lepusztult szállodai szoba, nem működő légkondicionálás stb.) még a helyszínen fotó vagy feljegyzés készül, és ezeket azonnal átküldi a kliens az utazási irodának. Ha erre nincs módja, a hazaérkezés időpontjától számított három hónapon belül is benyújthatja a reklamációt, és az utazási iroda csak akkor mentesül a felelősség alól, ha a kárt az utas, valamilyen harmadik személy vagy előre nem látható és befolyásolhatatlan körülmények (sztrájk, természeti katasztrófák) okozták. 

Szelfi a csótánnyal

Az egyre gyakoribb erdőtüzek, viharok, zivatarok, földrengések ebbe a kategóriába tartoznak, ezért ezek kompenzációja az utazási irodák hozzáállásán múlik. A penészes falakról, svábbogarakról, összetört bútorról, rendetlen strandról stb. készült felvételek viszont sokat segíthetnek, ha az utazási iroda nem akarja elismerni, hogy nem azt nyújtotta, amit ígért. 

Minden reklamációnál fontos támpont az utazási iroda katalógusa, amely a szerződés részének számít, és a benne foglalt feltételek kötelező érvényűek az iroda számára. Ha olyan csekély kompenzációt kínálnak, amely egyáltalán nem felel meg a sérelmezett hiányosságoknak, az ügyfél ilyenkor a Kereskedelmi Felügyelethez (SOI) fordulhat. Ez az intézmény csak a panasz jogosságát bírálja el, jogérvényes döntést nem hozhat, és nem is kötelezheti az utazási irodát semmire, ezért ha az továbbra sem hajlandó kártérítést fizetni, nincs más megoldás, mint bíróságra vinni az ügyet. 

Hogyan utazzunk kisgyerekkel? 

‒ Külföldi útra minden gyereknek életkortól függetlenül saját útlevél kell (a szülők útlevelébe már nem lehet beíratni a gyermeket).

‒ Ha a gyermek és a vele utazó szülő vezetékneve nem azonos, ajánlatos magukkal vinni a gyermek hivatalosan lefordított születési anyakönyvi kivonatát.

‒ Egyes országokban (mint Olaszország vagy az USA) a másik szülő jegyző által hitelesített beleegyezését is kérik, még abban az esetben is, ha a házasságban született gyermek csak az egyik szülővel utazik. Az okmány nem lehet régebbi egy évnél.

‒ Gyermekek számára az útlevelet két évre adják ki, de például Egyiptomba vagy Törökországba való utazáskor feltétel, hogy a hazatérést követően még fél évig érvényes legyen az okmány. 

‒ Ha a gyermek nagyszülőkkel, barátokkal, iskolai kirándulás keretében utazik, az útlevél mellé egy közjegyző által hitelesített, hatósági tolmács által lefordított felhatalmazást is vinnie kell. Ezt Olaszországban és az USA-ban mindig, Görögországban, Spanyolországban és Cipruson gyakran, Horvátországban, Törökországban és Bulgáriában néha kérik. 

‒ Arról, hogy pontosan milyen okmány szükséges a kiutazáshoz, az adott ország nagykövetsége nyújt hiteles tájékoztatást.
 

Hol váltsunk helyi pénzt? 

Cseh koronát, albán leket vagy török lírát mindig helyben váltsunk, és inkább többször kevesenként, mert itthon csak a papírbankókat tudjuk visszaváltani, azokat is kevesebbért. A legtöbb üdülőhelyen már elfogadják az eurót, helyi fizetőeszközt csak a kisebb kiadásokra tartsunk magunknál. Étteremben, autókölcsönzésnél érdemes bankkártyát használni. Ha helyben akarunk bankautomatából pénzt kivenni, érdemes még itthon utánanézni, melyik helyi bank tartozik ugyanabba a cégcsoportba, mint a miénk. Ezeknél a pénzfeltétel jóval olcsóbb: alkalmanként 20-50 cent (míg a másik bankcsaládnál 2 euró is lehet). Ajánlatos legalább két bankkártyát magunkkal vinni külföldre – nemcsak azért, mert az egyik elveszhet, hanem azért is, mert némely kereskedők csak a kreditkártyákat fogadják el.

Hírdetés

Ha elveszik az útlevél 

Ha valaki külföldön elveszíti az útlevelét, személyazonossági igazolványát (vagy ellopják tőle), azonnal jelentenie kell ezt a helyi rendőrségen és a Szlovák Köztársaság helyi külképviseletén. Az adott országban működő szlovák nagykövetség kiállítja számára a hazautazáshoz szükséges okmányt. Ha az adott országban nincs Szlovákiának külképviselete, bármelyik EU-tagállam nagykövetsége vagy konzulátusa kiadhatja a hazautazáshoz szükséges pótokmányt. A hazaérkezést követően az úti okmány elvesztését abban a rendőrségi okmányirodában kell jelenteni, ahol kiadták. Ha a lopásról szóló rendőrségi jegyzőkönyv más ‒ nem szlovák vagy cseh ‒ nyelven íródott, annak hatósági tolmács által készített fordítását is be kell nyújtani. Aki nem tudja igazolni, hogy az útlevelét ellopták, az az új okmányért első alkalommal az ár kétszeresét, második alkalommal ötszörösét, harmadik és minden további alkalommal tízszeresét fizeti. 

16 éven felül

30 napon belül 50 euró

10 munkanapon belül 100 euró

2 munkanapon belül 150 euró

6-tól 16 éves korig 

30 napon belül 20 euró

10 munkanapon belül 40 euró

2 munkanapon belül 60 euró

6 éven alul

30 napon belül 12 euró

10 munkanapon belül 24 euró

2 munkanapon belül 36 euró

Mennyibe kerül az útlevél?

Ha elromlik az autó

Aki autóval utazik, annak érdemes a kötelező biztosítás mellé külföldre érvényes balesetbiztosítást vagy a nyaralás idejére érvényes biztosítást is kötni. Ezeknek része a nap huszonnégy órájában elérhető asszisztensszolgálat, az autó elvontatása, pótautó biztosítása, helyi javítás, vagy akár a szállás biztosítása is. Fontos tudni, hogy ha az autó magától és nem baleset következtében romlik el, az nem biztosítási esemény. Az asszisztensszolgálat ilyenkor is segít megtalálni a legközelebbi szervizt, elvontatni az autót, szállást találni, de a költségek nagy részét a kliens fizeti. Ha valakinek külföldön lopják el az autóját, az asszisztensszolgálat a helyi rendőrséggel való kommunikációban is segít.

 

A cikk a Vasárnap családi magazin 2024/32-es számában jelent meg, 2024. augusztus 6-án.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »