"Mit szólna az Egyesült Államok, ha orosz hadihajót vezényelnénk New York közelébe?”

Civilizáltnak nevezte a 28 tagállam és Oroszország NATO-nagyköveteinek a tervezettnél másfél órával hosszabbra nyúlt, szerdai tanácskozását az észak-atlanti szövetség egyik tisztségviselője. Az ülésen élénk vita alakult ki Alekszandr Grusko orosz nagykövet és a NATO-szövetségesek között, de a felek nem tudták meggyőzni egymást.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tanácskozás után közölte: a NATO nem kívánja feléleszteni a Krím orosz elfoglalása óta befagyasztott intézményes kapcsolatokat Moszkvával, de a párbeszédet „szükségesnek és hasznosnak” nevezte. Hírek szerint az észak-atlanti szövetség júliusi varsói csúcstalálkozója előtt sor kerülhet egy újabb tanácsülésre, de erről még nem született döntés.

Hírdetés

A tanácskozáson heves szópárbaj alakult ki azokról az amerikai külügyminiszter által Moszkva veszélyes és provokatív manővereinek nevezett, balti-tengeri incidensekről, amelyek során orosz repülőgépek egy amerikai hadihajót és egy felderítőgépet közelítettek meg. Stoltenberg hangsúlyozta: nyitva kell tartani és használni kell az érintkezés csatornáit, ami egy brüsszeli forrás szerint azt jelenti, hogy „az oroszok vegyék fel a telefont”. Emellett az észak-atlanti szervezet azt javasolja, hogy vizsgálják felül az EBESZ keretében jóváhagyott bizalomerősítő intézkedéseket, csökkentve egy esetleges konfliktus kockázatát.

Grusko ugyanakkor védelmébe vette az orosz légierőt, amely szerinte jogos választ adott a Kalinyingrádhoz túlságosan közel merészkedő amerikai romboló, a Donald Cook hadmozdulataira. „Mit szólna az Egyesült Államok, ha cirkáló rakétákkal fölszerelt hadihajót vezényelnénk New York közelébe vagy a Mexikói-öbölbe?” – tette fel a kérdést a nagykövet. Moszkva érvelése szerint az észak-atlanti szövetség aránytalanul nagy haderőt készül felvonultatni Oroszország tőszomszédságában, NATO-források viszont ezt elenyészőnek nevezik a Kalinyingrádba telepített orosz katonai arzenálhoz képest.

Moszkva sötéten, Brüsszel kissé derűlátóbban ítélte meg az afganisztáni helyzetet, amelyet az oroszok kérésére tűztek napirendre. Ez ismét lehetőséget adott Grusko nagykövetnek arra, hogy az észak-atlanti szervezetet és az Egyesült Államokat vádolja az ázsiai országban uralkodó káoszért.

nol nyomán


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »