Mit gondol arról Heger, hogy 7,5 milliárd euró támogatástól eshet el Magyarország?

Mit gondol arról Heger, hogy 7,5 milliárd euró támogatástól eshet el Magyarország?

Az Európai Bizottság (EB) annak megfelelően jár el, ahogyan az Európai Unió tagállamai megállapodtak a hétéves költségvetés elfogadásakor – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő reagálva az EB azon javaslatára, amely szerint a jogállamiság elveinek megsértéséért és a korrupcióellenes harc hiányosságai miatt 7,5 milliárd euró támogatást vonnának meg Magyarországtól.

Rámutatott, az uniós költségvetés jóváhagyásakor elfogadták a jogállamiság feltételrendszerét, amely az európai forrásokkal történő visszaélésekkel ellen hivatott küzdeni. „Ez mellesleg a kormányom hosszú távú prioritása is. Szlovákia a saját tapasztalatából is tudja, mit jelent az európai pénzek elsikkasztása a volt kormányok által” – fűzte hozzá.

Hírdetés

Heger szerint jelenleg nagyon intenzív kommunikáció folyik az Európai Bizottság és Magyarország között azokról az intézkedésekről, amelyeket a magyar fél is készen áll elfogadni annak érdekében, hogy ne legyen szükség a lehívások felfüggesztésére. „Nyilvánvalóan ez az előnyben részesített forgatókönyv” – szögezte le.

A miniszterelnök elmondta, az Európai Bizottság javaslatát nem lehet megvétózni, a végleges döntést pedig majd egy hónap után hozza meg az országok minősített többsége. Mint mondta, Szlovákia kész támogatni annak további két hónappal való meghosszabbítását, hogy Magyarországnak több ideje jusson a tárgyalásokra.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »