Mit fontos tudni az adóbevallásról?

Mit fontos tudni az adóbevallásról?

A törvényi szabályozás alapján hamarosan elérkezik az adóbevallások ideje. Felmerül viszont jogosan a kérdés, melyek a feltételek és kinek kell adóbevallást benyújtania?

Az adóbevallás benyújtásának feltételei eltérőek attól függően, hogy természetes vagy jogi személyről van szó. Adóbevallást kell tennie a természetes személynek, ha adóköteles jövedelme 2022-ben elérte a 2289,63 eurót, vagy ha adókiesést jelent be.

Az adóköteles jövedelem kifejezés olyan jövedelmet jelent, amely nem mentes a jövedelemadó alól. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkaviszonyból származó jövedelem mellett ide tartozik a külföldről származó bevétel, illetve a nem pénzbeli jövedelem is, amelyet a teljesítés, illetve a fogyasztás helyén és időpontjában általában alkalmazott árakon értékelnek.

Mikor nem kell?

A természetes személynek nem kell adóbevallást benyújtania, ha:

Ha mégis, akkor hogyan?

Az adóbevallás benyújtására kötelezett természetes személy kétféle formanyomtatvány egyikét nyújtja be:

Az A típusú személyi jövedelemadó bevallása

Az A típusú nyomtatványt természetes személy nyújtja be abban az esetben, ha 2022-ben csak függő tevékenységből szerzett adóköteles pénzbeli vagy nem pénzbeli bevételt. Ez lehet például munkaviszonyból, munkaszerződésből vagy részmunkaidős foglalkoztatásból származó jövedelem.

Ezen túlmenően ezt a fajta dokumentumot akkor is benyújtják, ha az adózónak olyan bevétele volt, amely nem adóköteles, vagy amelyből forrásadóval szedték be az adót.

B típusú személyi jövedelemadó bevallása

A B formanyomtatványt természetes személy nyújtja be, ha az alábbi adóköteles jövedelmek közül egyet vagy többet szerzett:

Hírdetés

Ha a természetes személynek az említett adóköteles jövedelme mellett munkaviszonyból származó jövedelme is van, az egyéb jövedelemmel együtt szerepel a természetes személy B típusú jövedelemadójának bevallásában. A típusú bizonylatban külön nem nyújtja be.

Adóbevallás – jogi személyek

A jogi személyeknek, azaz a társaságoknak, alapítványoknak, szervezeteknek vagy gazdasági társaságoknak bevételük nagyságától függetlenül adóbevallást kell benyújtaniuk. Ugyanez a kötelezettség terheli azokat a külföldi jogi személyeket, amelyek Szlovákiából származó bevétellel rendelkeznek.

A jogi személy adózási időszaka a naptári éven kívül pénzügyi év vagy más időszak is lehet. Az adó alanya a jogi személy tevékenységéből és vagyonának elidegenítéséből származó jövedelem.

Mikor nem kell egy jogi személynek adóbevallást benyújtania?

Van néhány olyan helyzet, amikor a jogi személynek nem kell adóbevallást benyújtania. Ez például az, amikor csak:

Általában csak a vallási társaságok, jótékonysági szervezetek vagy bejegyzett egyházak találkoznak ilyen kivételekkel. A jogi személyeknek egyfajta formanyomtatvány áll rendelkezésükre, amely minden alany számára készült. Az adóbevalláshoz utólag legalább 4 mellékletet csatolnak, nevezetesen:

A mellékleteket a jogi személynek akkor is csatolnia kell, ha nem tölti ki. A 2022. évi adóbevallást természetes személynek az adóidőszak végét követő 3 naptári hónapon belül kell benyújtania. 2023. március 31-ig lehet beküldeni.

Ugyanez vonatkozik arra a jogi személyre is, amelynek adózási időszaka naptári év. Ha üzleti évről van szó, például a 2022. július 1. és 2023. május 31. közötti időszakban, akkor a benyújtási határidő 2023. augusztus 31-ig meghosszabbodik.

Az adót az adóbevallás benyújtásának határidején belül is meg kell fizetni. Kivételt csak az a természetes személy képez, akit a számlaszámáról később értesítettek. Ebben az esetben az adót a tájékoztatás kézhezvételétől számított 8 napon belül kell megfizetni.

Az adóbevallás benyújtási határidejének meghosszabbítása esetén két alternatív határidő van:


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »