Mit ért el Ukrajna a véres forradalmával?

November 21-én ünnepelték az ukránok a majdani forradalom harmadik évfordulóját. De a lakosság a demokráciáért vívott harc után rádöbbent, hogy a szólásszabadságért és az uniós barátságért vívott harc befejeztével szinte semmi sem változott. A legújabb felmérés szerint az emberek 80 százaléka úgy gondolja, hogy a majdani forradalom nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de sokan leginkább azért nem tesznek semmit, mert rettegnek attól, hogy újból elkövetik a véres forradalom végzetes hibáit.

Egy szebb jövőért tüntettek három évvel ezelőtt az utcákra özönlő ukránok, akik a kijevi Majdan téren gyűltek össze. A demonstráló tömeg Viktor Janukovics elnök leváltása miatt hetekig táborozott a főváros főterén, mivel az Európai Unióval kötendő szabadkereskedelmi egyezség felmondását demokrácia-ellenesnek találták.  Az éjjel-nappal a főtéren fagyoskodó tömeg Moszkva helyett Brüsszel felé szeretett volna közeledni, mivel az uniós kötelékektől magasabb életszínvonalat és pénzügyi támogatást is reméltek.

De a majdani forradalom végül mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a korrupció nem csökkent, a Krím-félszigetet Oroszországhoz csatolták, az elhúzódó háború miatt pedig több mint 1,7 millió ember kényszerült elmenekülni otthonából. Az átmeneti miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk megválasztása csak időtöltés volt, és a várva-várt Petro Porosenko kormányzásában is csalódniuk kellett.

Tízből nyolc ember elégedetlen: Brüsszel nem váltotta be az ígéreteit

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az ukránok 80 százaléka elégedetlen a majdani forradalom eredményeivel, úgy gondolják, hogy életük sokkal nehezebbé vált a tüntetések után, ráadásul a korrupt vezetőket sem sikerült szembesíteniük bűneikkel.

“Az emberek azért dühösek, mert az államot látványosan nem érdeklik a mindennapi problémáik. Nem tesznek semmit az egészségügy, az oktatás és a közrend javításáért, a donbasszi háború megállításáért, az alacsony bérekért és a munkanélküliség csökkentéséért sem” – közölte Andrej Jermolajev stratégiai kutatóintézeti igazgató.

Jermolajev szerint Ukrajnában már a következő forradalom szelei fújdogálnak. De a tömegek most már nem a szabadságjogokért és a politikai változásért küzdenek, hanem a társadalmi igazságért harcolnak. A megkérdezett emberek 60 százaléka azt válaszolta, hogy részt venne egy tiltakozó megmozduláson, ha az árak emelkedése ellen tüntethetnének.

Félnek a múltbeli hibáiktól

Az igazgató szerint az ukrán társadalom elvesztette a csatát. A tiltakozási vágy még megvan bennük, de rettegnek attól, hogy megismételjék a megbukott majdani forradalom hibáit. Nem akarnak újból csalódni, attól tartanak, hogy egy újabb politikai spekulánst segítenek hatalomra, ha az utcára vonulnak.

Még az a jogász is csalódott, aki Facebook-posztjával elindította a majdani tüntetéseket. Mustafa Nayyem a tüntetések hároméves évfordulójára azt írta, hogy olyan érzés kerülgeti, mintha visszatérnének a Majdan előtti állapotok.

“A mostani ellenforradalmi hangulat a három évvel ezelőtti állapotokat tükrözi. Hiszen nem csak az a probléma, hogy Janukovics körét nem érte utol az igazságszolgáltatás keze. Valószínűleg az ő emberei fogják majd  kivizsgálni a majdani gyilkosságokat is” – írta aggódva a Facebookon.

A Majdanon meggyilkolt 91 ember ügyéből összesen 9 áldozat gyilkosságról adtak ki részletes információkat a hatóságok, pedig már három éve vizsgálják az eseteket – tudósított a független Hromadske televíziós csatorna az elhúzódó büntetésekről. A vádlottak közül egy embert börtönbe küldtek, a többi nyolc pedig felfüggesztett büntetést kapott. Egy magas rangú tisztviselő sem szerepelt a “bűnösök” listáján.

Nayyem most azt tanácsolja az embereknek, hogy továbbra is folytassák a hatóságok elleni harcukat, mivel a három évvel ezelőtti állapotokhoz való visszatérés a következő generáció tragédiája lehet.

Hírdetés

árom évvel ezelőtti állapotokhoz való visszatérés a következő generáció tragédiája lehet.

A kormányellenes tüntetők és rohamrendőrök összecsapásának egyik helyszíne, a Függetlenség tere Kijevben 2014. február 18-án éjjel. (MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)

A kormányellenes tüntetők és rohamrendőrök összecsapásának egyik helyszíne, a Függetlenség tere Kijevben

A forradalom nem ért véget, csak átalakult

Tasasz Brezovecs politikai szakértő szerint a “Méltóság Forradalma” még nem ért véget. A majdani forradalom csak a kezdet volt, kiindulópont a jövő igazi kihívásaira:

“Az EuroMajdan nem oldotta meg az ország problémáit. Egy fordulópont volt, mikor az emberek úgy döntöttek, szembeszállnak a posztszovjet országokat sújtó korrupcióval és neopotizmussal.” – írta. Felszólította a társadalmat, hogy szálljanak szembe a populizmus retorikájával, és térjenek vissza “majdani értékrendjükhöz”, mivel nem sokára újabb politikai változások várhatók az országban.

Az egyelőre kérdéses, hogy az emberek megfogadják-e a tanácsát, de a szófiai közvélemény-kutatásra válaszolók többsége elégedetlen az ország irányával és előre hozott választásokat sürgetne.

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »